OLGA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

OLGA er et beregningsprogram for transport av olje, gass og vann i samme rørledning, såkalt flerfasetransport. Navnet er en forkortelse av «oil and gas simulator».

Hovedproblemet med flerfasetransport er at det dannes væskeplugger i rørledningene, noe som skaper store problemer i mottagerenden på plattformen eller landanlegget. Programmet gjør det mulig å beregne væskestrømmen og føre den sikkert til mottaksstedet på land, på en plattform eller et produksjonsskip gjennom rørene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ideen til regneverktøyet ble unnfanget i 1979 av Dag Malnes og Kjell Bendiksen, to forskere ved IFE. Første versjon av OLGA ble finansiert av Statoil og var klar i 1980. Verktøyet ble utviklet videre av IFE i samarbeid med SINTEF på 1980-tallet.

1. januar 1984 ble det inngått en felles industriavtale mellom Statoil, IFE og SINTEF om å videreutvikle OLGA. IFE hadde hovedansvar for videreutviklingen av modellen, mens de tekniske eksperimentene ble utført i SINTEFs laboratorium på Tiller.

I dag har selskapet SPT Group rettighetene til OLGA. Verktøyet har vært under kontinuerlig videreutvikling som fortsatt pågår, blant annet i prosjektet HORIZON II hvor IFE og SPT Group samarbeider. OLGA har en global markedsandel på ca 90%. Teknologien anses som en sentral suksesshistorie for norsk petroleumsforskning.

OLGA har gjort det mulig å bygge ut ​olje- og gassfelt på dypere hav og lenger fra land enn det som ville vært mulig uten denne teknologien, for eksempel, Troll, Ormen Lange og Snøhvit.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]