Nytt demokrati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nytt demokrati
Νέα Δημοκρατία
Néa Dimokratía
Nytt demokratiΝέα ΔημοκρατίαNéa Dimokratía
Land Hellas
Erklært ideologi Konservatisme, liberalkonservatisme, kristendemokrati
Grunnlagt 4. oktober 1974
Leder Antonis Samaras (2009)
Hovedkontor 340 Syggrou Ave.,
176 73 Kallithea, Athen
Tilknytning IDU, CDI, EPP
Nettsted Nettsted
Representanter:
Parlamentet
76 / 300
(2015)
Europaparlamentet
5 / 21
(2014)

Nytt demokrati (gresk: Νέα Δημοκρατία, NΔ; romanisering: Néa Dimokratía, ND) er et konservativt politisk parti i Hellas. Nytt demokrati er landets dominerende høyreorienterte parti, og har sosialdemokratiske PASOK som sin tradisjonelle hovedmotstander. Nytt demokrati er sterke tilhengere av økonomisk liberalisering og europeisk integrasjon.[1]

Partiet ble grunnlagt etter militærdiktaturets fall i 1974. Nytt demokratis grunnlegger var Konstantinos Karamanlis. Under Karamanlis' ledelse ble Hellas både assosiert medlem av Det europeiske økonomiske fellesskap (stiftet 1957) og senere i 1981 medlem av Det europeiske fellesskap. Antonis Samaras ble valgt til partiets leder i 2009. Foran valget i juni 2012, da landet befant seg i en gjeldskrise, ønsket partiet å beholde Hellas i Den europeiske union og Eurosonen, og Samaras ble statsminister i en regjeringskoalisjon med Nytt demokrati, PASOK og Demokratiske venstre, etter at Nytt demokrati ble valgvinner.[2] Nytt demokrati tapte statministerposten og rollen som regjeringsbærende parti til det venstrepopulistiske SYRIZA etter valget i 2015.

Nytt demokrati har tradisjonelt sin høyeste oppslutning på Peloponnes, i Sentral-Makedonia og i Vest-Makedonia, og står svakest på Kreta, på De egeiske øyer og i Vest-Hellas.

Nytt demokrati er medlem av Den internasjonale demokratiske union og Den sentrumdemokratiske internasjonale, og partiets representanter i Europaparlamentet er tilsluttet Det europeiske folkeparti.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «New Democracy (ND)». Encyclopædia Britannica (engelsk). Besøkt 20. juni 2012. 
  2. ^ Gran, May Andrine (17. juni 2012). «De konservative vant i Hellas». Aftenposten (norsk). Besøkt 20. juni 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]