Nymphidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nymphidae
Nymphes myrmeleonides (Nymphinae)
Nomenklatur
Nymphidae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNettvinger
Økologi
Antall arter: 35
Habitat: skog
Utbredelse: Australia
Inndelt i

Nymphidae er en familie av nettvinger. De er blant de største nettvingene. Det er ingen norske arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De voksne insektene er store (forvingen 18 – over 40 mm) insekter med store, avlange vinger og slank bakkropp. Underfamilien Nymphinae ligner mye på maurløver (Myrmeleonidae) men skiller seg fra disse ved at antennene er temmelig lange. Underfamilien Myiodactylinae ligner mer på gulløyne (Chrysopidae), men skiller seg fra disse på at antennene er perlekjed-formede. Vingene har et tett årenett og ofte fargede flekker i spissen. Larvene er brede og flate, langs sidene med hårete, fingeraktige utvekster som er særlig påfallende hos Myiodactylinae. Hodet er kraftig, bredere enn langt, med lange, sigdformede kjever som har en kraftig tann på innerkanten.

Norfolius howensis, en art som ligner på et gulløye

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Som hos mange andre nettvinger legges eggene på lange, trådaktige stilker. Disse kan være opprettstående eller gå i en bue slik at egget er i kontakt med underlaget. Stilken kan være dekket av væskedråper, det er uvisst hvilken funksjon disse har. Underfamilien Myiodactylinae har larver som lever i bladverket på trær, mens larvene til Nymphinae lever mellom løvstrø på bakken eller under løs bark. De voksne insektene kan samles i store ansamlinger, men funksjonen til disse er ukjent. Noen arter ser ut til å være knyttet til akasier.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Vinge av Nymphes georgei, en rundt 50 millioner år gammel fossil art fra Washington, USA

Familien finnes bare i Australia, Ny-Guinea og på nærliggende øyer. Det er kjent fossiler fra eocen i Europa og Nord-Amerika, så familien har tidligere hatt en videre utbredelse.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Det er ingen norske arter.

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]