Nykredit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nykredit
Nykredits avdeling i Viborg i februar 2011.
Offisielt navnNykredit A/S
Org.formAksjeselskap
CVR‑nummer12719248
BransjeFinans, bank og forsikring
Etablert1985
Forgjenger(e)Forenede Kreditforeninger, Jyllands Kreditforening
Eier(e)PFA Pension
Forenet Kredit
DatterselskapNybolig
Totalkredit
Eierandel iEuronext Securities København
HovedkontorKøbenhavn
LandDanmark
Produkt(er)bank
Adm.dir.Michael Rasmussen
Antall ansatte3500
Omsetning31 milliarder danske kroner (2019)
Nettstedwww.nykredit.com

Nykredit er en av Danmarks ledende finanskonsern med bank og realkredit som hovedaktivitetene. I tillegg har Nykredit aktiviteter innen for forsikring, pensjon og eiendomsmeglervirksomhet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra 1851 og fremover ble det etablert en lang rekke kreditforeninger i Danmark, hvorav 16 etter realkreditreformen i 1970 fusjonerte til henholdsvis Forenede Kreditforeninger og Jyllands Kreditforening i 1972.

Nykredit ble etablert i 1985 ved en fusjon mellom Forenede Kreditforeninger og Jyllands Kreditforening. Ved en endring av realkreditloven i 1989 fikk kreditforeninger mulighet til å omdanne seg til aksjeselskaper, hvilket Nykredit utnyttet ved å plassere aktiviteten ned i et datterselskap, Nykredit Holding a/s og videre til dettes datterselskap Nykredit a/s. Nykredit fortsatte som Foreningen Nykredit.

I 1991 ble det etablert et konsern bestående av forsikringskonsernet Tryg og Nykredit i en holdingkonstruksjon. Det var meningen at Unidanmark også skulle inngå, men dette ble aldri realisert som følge av endrede strategiske mål hos partene, og holdingkonstruksjonen ble oppløst.

I løpet av de neste år utvidet Nykredit forretningsaktivitetene til også å omfatte bank og forsikring. I 2003 kjøpte Nykredit Totalkredit av en rekke lokale og regionale pengeinstitutter. I 2008 kjøpte Nykredit Forstædernes Bank.

Konsernsjefer[rediger | rediger kilde]

Krystallen[rediger | rediger kilde]

Nykredits hovedsete – Krystallen – ligger ved Kalvebod Brygge i København. Bygningen er tegnet av schmidt hammer lassen architects og ble ferdigstilt i 2001.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]