Nyatri Tsenpo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tibets første konge, i henhold til legendene. Bilde av ukjent opphav.
Yumbulagang, Tibets eldste bygning, i 2007

Nyatri Tsenpo (wylie: gNya'-khri bTsan-po; tibetansk pinyin: Nyachi Zanbo) skal, i henhold til mytene, ha vært Tibets første konge, fra det såkalte «Yarlung-dynastiet». Han skal ha regjert fra 127 f.Kr..

Ifølge bønpo-tradisjonen som er nedskrevet i Dunhuangmanuskriptene var Nyatri Tsenpo Tibets første konge og grunnleggeren av den tibetanske nasjonen.

Legenden[rediger | rediger kilde]

Myten beskriver at at kongen var av guddommelig herkomst, nedsenket på jorden til det hellige fjellet Lhari Gyangdo i Yarlungdalen. Han hadde følge av to prester. Den ene holdt en tromme og den andre en flat bjelle, to sentrale bøn-symboler. Buddhist-tradisjonen forkaster denne myten, og lærer at Nyatri Tsenpo var en indisk prins, født i India av Śākya-klanen som også Siddharta Gautama tilhørte. Når han skulle uttrykke seg overfor de innfødte uten å kjenne språket, løftet han sin høyre hånd og pekte mot himmelen på spørsmålet om hvor han kom fra. De tolket det til at han kom fra himmelen og tok ham til konge[1].

På grunn av spesielle fysiske trekk, som med svømmehud mellom fingrene og øyelokk som lukket seg nedenfra, ble han tatt i mot blant tibetanerne som en gud, som de tok på sine skuldre for å krone ham til konge. Dette er uttrykt gjennom navnet han fikk: hersker (Tsenpo) tronet av nakken (nyatri).[2]

Etter bøn-tradisjonen ble Tibets eldst bygning, Yumbulagang, reist av kong Nyatri Tsenpo.

Året for troningen markerer det første året i den tibetanske kalenderen. Nyttårsfeiringen losar er dermed til ære for Tibets første konge.

Ifølge Tibets mytiske historie var de første kongene udødelige, forbundet med himlene av en tråd som de kunne bruke til å stige opp igjen når de avsluttet sitt opphold på jorden. Den ordningen tok slutt med kongen Drigum Tsenpo. Da han kom i konflikt med sin hestepasser Lo-ngam ble tråden til himmelen kuttet i kamp, og kongen døde. Han ble dermed den første kongen som etterlot et lik som kunne bli begravet[3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Samten G. Karmay (1998). L'identité bönpo aujourd'hui. Tibétains, 1959-1999, quarante ans de colonisation (fransk). Autrement, collection Monde. s. 74-75. ISBN 286260822X. 
  2. ^ I begynnelsen: skapelsesmyter fra hele verden. Oslo: De norske bokklubbene. 2000. s. 303. ISBN 8252540996. 
  3. ^ (en) Erich Haarh, The Yar-Lun Dynasty G.E.C. Gad forlag, København 1969