Nyan Cat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nyan Cat er navnet på en YouTube-video som ble lastet opp i april 2011.[1] Videoen ble en Internett-sensasjon. Den omhandlet en japansk poplåt med en animert tegnefilm-katt, med kropp av en Pop-Tart, som flyr gjennom rommet og etterlater seg en regnbue bak seg. Videoen ble rangert som nummer fem på listen over de mest sette YouTube-videoene i 2011. [2]

Animert GIF[rediger | rediger kilde]

2. april 2011 ble en GIF-animasjon av katten postet av 25-åringen Christopher Torres i Dallas, Texas, med brukernavnet «prguitarman», på hans nettside LOL-Comics. Torres forklarte i et intervju hvor ideen for animasjonen kom fra: «Jeg gjorde en donasjon til Røde Kors, og mellom tegninger på min livestream-videochat, nevnte to forskjellige personer at jeg burde tegne en ‘Pop Tart’ og en ‘katt’.» Som svar, skapte han et hybridbilde av en Pop-Tart og en katt, som ble skapt noen dager etter den animerte GIF-en. Utformingen av Nyan Cat ble påvirket av Torres sin katt Marty, som døde av felin infeksiøs peritonitt i november 2012.

Sangen[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige versjonen av sangen «Nyanyanyanyanyanyanya!» ble lastet opp av brukeren «daniwell» til den japanske videosiden Nico Nico Douga 25. juli 2010. Sangen ble sunget av vocaloid Hatsune Miku (初音 ミク). Det japanske ordet for lyden katter gjør, «Nya» (にゃ), tilsvarer det engelskspråklige ordet «meow». En bruker som heter «Momomomo» (もも もも) lastet opp en remix av sangen «Nyanyanyanyanyanyanya!», med den gjentagende lyden «nyan» gjennom hele sangen til Nico Nico Douga 30. januar 2011. Den ekstra lyden ble opprettet ved hjelp av synthesizer-programvaren UTAU med stemmen til «Momone Momo» (桃 音 モモ). Stemmen som brukes til å lage Momone Momos stemme var Fujimoto Momoko (藤 本 萌 々 子), en japansk kvinne som bor i Tokyo.

YouTube-video[rediger | rediger kilde]

YouTube-brukeren «saraj00n» (som egentlig heter Sara) kombinerte animasjonen med «Momo Momo»-versjonen av sangen «Nyanyanyanyanyanyanya!», og lastet den opp til YouTube 5. april 2011, tre dager etter at Torres hadde lastet opp sin animasjon, med tittelen «Nyan Cat». Videoen ble raskt en suksess etter å ha blitt omtalt på flere nettsteder, inkludert G4 og CollegeHumor. Christopher Torres sa: «Opprinnelig var navnet Pop-Tart Cat, og jeg vil fortsette å kalle den det, men Internett har nådd en beslutning om å gi den navnet Nyan Cat, og jeg er fornøyd med det navnet også.»

Popularitet[rediger | rediger kilde]

Nyan Cat-musikkvideoen nådde niendeplass i Business Insiders topp-10 virale videoer i april 2011, med 7,2 millioner seere totalt. Den opprinnelige YouTube-videoen har fått 198 427 142 visninger per 8. mai 2022. På grunn av sin popularitet, har mange nye remikser og coverversjoner blitt lagd, noen av dem flere timer lange. Det finnes også ringetoner, bakgrunnsbilder og applikasjoner laget for operativsystemer og enheter, inkludert Windows, iPhone, iPad, Symbian, Android, Windows Phone, og HP webOS. «Nyan Cat Adventure», etter 21st Street Games, er et offisielt lisensiert spill, som baserer seg på videoen.

Christopher Torres kritiserte nettstedet nyan.cat, som opprinnelig inneholdt en lignende katt med samme bakgrunnsmusikk. Nettstedet drives nå av Torres, og viser den autentiske versjonen av katten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «YouTube». www.youtube.com. Besøkt 8. mai 2022. 
  2. ^ «Most Viewed YouTube Videos of 2011 - YouTube». www.youtube.com. Besøkt 14. april 2023.