Nussir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For selskapet, se Nussir (selskap).

Nussir (nordsamisk) er en betegnelse på flere landskapsområder i Finnmark, for det meste fjellformasjoner. Alle fjellene markerer seg ved å være separert fra et større fjellmassiv med en dal, skar eller "hals". I tillegg er de alle svært bratte på den siden som vender ned mot lavlandet. Ordet nussir er falt ut av det samiske språket, så man vet ikke konkret hva ordet beskriver.

Kvalsund[rediger | rediger kilde]

Det største av fjellene som bærer navnet ligger ovenfor «Finnbyen» i bygda Kvalsund (Ráhkkerávju) i vestfinnmarkskommunen Kvalsund (Fálesnuorri). Navnet skrives tidvis også iblant "Nussor". På norsk refererer navnet til tinden nærmest bygda, mens resten av fjellmassivet kalles Steinfjellet. På samisk, derimot, bærer hele Steinfjellet dette navnet. I nærheten av fjellet ligger to vann som også bærer navnet: "Nussorvannet" (Nussirjávri) ved foten av tinden, og Nussir-Suolojávri (på norsk Nedre Saltvannet) som ligger på den andre siden av Steinfjellet. Gamle dokumenter refererer også til ei elv i Kvalsundtraktene som kalles «Nusserelv» - "nusser" er en form av ordet man ofte finner på eldre kart.

Alta[rediger | rediger kilde]

Ved Leirbottenvannet mellom Alta og Kvalsund ligger en annen tind som kalles Nussir. Oppe på platået bak tinden ligger et vann som heter Nussirjávri (Nussirvannet), hvorfra det renner ei elv som heter Nussirjohka (Nussirelva).

Anárjohka nasjonalpark[rediger | rediger kilde]

De to andre stedene som bærer navnet ligger helt i andre enden av Finnmark, i Anárjohka nasjonalpark: Galmmatnussir og Gurbbes'nussir, som markerer parkens nordvestre grense.

Annet[rediger | rediger kilde]

Nussir i Kvalsund har blitt gjenstand for allmenn oppmerksomhet i det siste pga. selskapet Nussir ASAs planer om å starte gruvedrift der, og tilløp til konflikt med den lokale reindriftsenheten.