Nuruddin Farah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nuruddin Farah
Født24. nov. 1945[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (78 år)
Baidoa
BeskjeftigelseSkribent, romanforfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedPanjab University
University of Essex
University of London
EktefelleAmina Mama
NasjonalitetSomalia
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
UtmerkelserNeustadtprisen (1998)[5]
Tucholskyprisen (1991)[6]

Nuruddin Farah

Nuruddin Farah (født 24. november 1945 i Baidoa i Italiensk Somaliland) er en fremtredende somalisk forfatter som har vunnet flere priser for sine bøker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Nuruddin Farah var sønn av Hassan Farah, en kjøpmann og tolk, og hans kone Aleeli neé Faduma, som var poet. Som barn gikk han på skole i Kallafo i Ogaden i den somalske del av Etiopia, og han studerte engelsk, arabisk og amharisk.

Flukt, studier[rediger | rediger kilde]

I 1963, tre år etter Somalias uavhengighet, ble Farah tvunget til å flykte fra Ogaden etter flere alvorlige grensekonflikter. Flere år etterpå, ble han tildelt en grad i filosofi, litteratur og sosiologi ved Panjab University i Chandigarh i India.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Etter å ha utgitt en novelle i sitt hjemland på somalisk språk, skiftet Farah på å skrive på engelsk og somalisk samtidig som han fremdeles studerte ved universitetet i India. Hans første roman, From A Crooked Rib utkom i 1970 og fortalte historien om en nomadejente som flyktet fra et arrangert ekteskap med en mye eldre mann. Romanen ga ham tildels noe internasjonal anerkjennelse.

På en tur til Europa etter utgivelsen av A Naked Needle (1976), ble Farah advart om at den somaliske regjeringen planla å arrestere ham på grunn av innholdet i hans siste utgivelse.

For å unngå å havne i fengsel i hjemlandet startet Farah på et selvpålagt eksil som skulle vare i 22 år. På denne tiden drev han med undervisning i flere land, blant annet USA, Vest-Tyskland, Italia, Sverige, Sudan, India og Nigeria.

I 1990 mottok han et stipend fra et tysk akademi og han flyttet til Berlin. I 1996 besøkte han Somalia for første gang på mer enn tjue år. Senere flyttet han dit på permanent basis, og han bor nå sammen med sin andre kone og deres to barn i Cape Town.

Nasruddin Farah er blitt tildelt flere litterære priser fra hele verden på grunn av sine bøker, og han har mange ganger blitt nominert til Nobelprisen i litteratur, som er en av de få større litterære priser som han fremdeles har til gode å bli tildelt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000022703, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, oppført som Farah Nuruddin, Babelio forfatter-ID 47151[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id farah-nuruddin, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Discogs, Discogs artist-ID 437908, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.neustadtprize.org, besøkt 5. juli 2022[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Swedish PEN Club, «Tucholskypriset», besøkt 26. november 2022[Hentet fra Wikidata]