Null$katte$nylterne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nullskattesnylterne»)
Null$katte$nylterne
Nullskattesnylterne: Daniel, Eirik, Torkil, Åsmund, Tom Kenneth
OpphavNorge (1991)
SjangerRock

Null$katte$nylterne er et punk-band fra Namsos. Musikalsk ligger bandet på en relativt standardisert punkrock-linje med klare referanser til band som the Ramones og samtidige norske grupper som Turboneger og Gluecifer. Bandmedlemmene benytter seg i konsertsammenheng alltid av pseudonymer. De fremfører sangene på trønderdialekt, og dette har ført til at bandet ofte kategoriseres som trønderrock.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Historien[rediger | rediger kilde]

Bandet ble startet i 1991 av Mikael «Micke» Dahl og Åsmund «Åzzy» Prytz, og den opprinnelige besetningen var

Etter en del utskiftinger av medlemmer ble bandet lagt på is, med unntak av to gjenforeningskonserter rundt juletider 1995 og 1996. I 1998 ble Null$katte$nylterne gjenopplivet, og fikk sitt første gjennombrudd med vinylsingelen «Pæng/Lægebesøk» i 1999. Bandet la så ut på en moderat vellykket tysklandsturné, og fikk en distribusjonsavtale med et spansk plateselskap. I tillegg til Dahl på vokal og Prytz på gitar besto nå bandet av gitaristen Lars Espen «Larris» Reitan og rytmeseksjonen til trønderbandet Quintrophenia – trommeslager Tom Kenneth «Tommy» Alte og bassist Eirik «Eirik the viking» Øien.

Med denne besetningen ga bandet ut singelen «Klå/Narr» i 1999, og to år senere EP-en «Juha Mieto», i tillegg medvirket de på flere samleplater og tributtalbum til bl.a. the Ramones, Turboneger og Prudence.

I 2001 forlot Reitan og Dahl bandet, og ble erstattet med Daniel «Dandy Boy» Viken på gitar og Torkil «Reptile» Torsvik som ny vokalist. I 2004 ga Null$katte$nylterne ut sitt første album, «Fortar Hardar Høgar», med låtmateriale som spente over hele den foreløpige karrieren til bandet, fra 1991 til 2004. Fullengderen fikk gode kritikker i lokale, nasjonale og internasjonale medier og ble hyllet for sitt lokale musikkuttrykk og rendyrkete partypunk. Bandet la ut på en langvarig turné gjennom store deler av Norge, og en rekke steder i Tyskland.

Fra høsten 2004 begynte Alexander Gifstad å vikariere for Eirik Øien på bass under konsertene i Tyskland, på grunn av Øyens andre musikalske prosjekter, men trass i rykter ble det ingen ny utskiftning i bandoppstillingen. Bandet gjorde seg også bemerket da de i 2004 fikk innvilget 150.000,- kroner i støtte av Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND)

I mars 2006 started Null$katte$nylterne arbeidet med å spille inn sin andre fullengder, og i april ga de ut singelen RBK; en hyllest til det velkjente, trønderske fotballaget. Juli 2006 ble albumet «Instinkt» tilgjengelig i butikkene, og bandet la ut på en lang turné i Norge. Albumet fikk enda mer entusiastiske kritikker enn det foregående, Adressavisens anmelder ga albumet en femmer, og skrev om dem "De er kjappe, de er drevne – og de er melodiøse. Som knapt noen andre norske band har Nullekskattenylterne [sic] den saliggjørende koblingen av popfølelse og rocktroverdighet."[1]

I tillegg til skryt for sin høye, musikalsk kvalitet, ble bandet også rost for albumomslaget designet av Stian Dahlslett, som ellers er kjent for blant annet å ha laget kostymedesign til Star Wars: Episode III.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Deltok på Turbonegers hyllestalbum Alpha Motherfuckers med en coverversjon av låten «Sailor Man», og hyllestplaten til Joachim Nielsen, Det Beste Til Meg Og Mine Venner, med «Suksess».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Anmeldelse i Adresseavisen». Arkivert fra originalen 29. juni 2006. Besøkt 3. oktober 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]