Skognattvever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nuctenea silvicultrix»)
Skognattvever
Nomenklatur
Nuctenea silvicultrix
(C.L. Koch, 1835)
Populærnavn
skognattvever
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieHjulspinnere
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Skognattvever (Nuctenea silvicultrix) er en av edderkoppene i gruppen hjulspinnere (Araneidae). Den er i Norge funnet nord til Troms.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skognattvever er en ganske stor og kraftig bygd edderkopp, hannen er omtrent 8 mm, mens hunnen er litt større, 9 mm. Den er ganske mørk på farge, brunsvart. Den har en todelt kropp, en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er bred, med fine, nedliggende hår. Bakkroppen hos hunnen er stor og kuleformet, den har et ganske lett gjenkjennelig mønster. Undersiden av bakkroppen er mørk, men har to lyse flekker. Den har åtte øynene, fire forholdsvis store øyne i midten, som mer eller mindre danner et kvadrat, og et par ganske små øyne som sitter tett sammen på hver side. Chelicerene er korte, kraftige, med tenner på innsiden. Beina er middels lange og ganske kraftige.

Artene i denne slekten kan være ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd. Husnattvever er nærmest identisk på ytre utseende, men den er vanligere og trives godt utvendig på bolighus og andre bygninger, hvor den om dagen sitter skjult i en sprekk eller bak bordkledningen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Skognattvever er ganske sjelden. Den er knyttet til myr og fuktig skogsområder. Ofte lever den i trær, som furu, hvor den spinner et stort fangstnett.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Araneae - spiders of Europa – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Nuctenea (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]