Novus Atlas Daniæ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frederiksberg slott. Kobberstikk fra Novus Atlas Daniæ.

Novus Atlas Daniæ eller Prospecter af alle Hoved- og Kiøbstæderne, af alle kongelige Slotte, samt andre kongelige Lyst-Slotte og Stæder udi begge Konge-Rigerne Dannemark og Norge og underliggende Fyrstendømme er et kobberstukkent bokverk av danske byer og slott utført av Johan Jacob Bruun som kom ut i 1761.

De første 50 stikkene var ferdige i begynnelsen av 1761 og de kom ut sammen med en innholdsfortegnelse og et forord av historikeren Jacob Langebek som var datert 31. mars, Frederik Vs fødselsdag. Sannsynligvis utkom det en andreutgave kort etter den første ettersom det finnes to forskjellige versjoner.

Bindet inneholdt prospekter i folio fra Sjælland. Det dreier seg om en del prospekter fra København, blant annet et par bygninger som ikke eksisterte lenger på utgivelsestidspunktet (f.eks. Københavns slott), samt de sjællandske kjøpsteder og slott.

Stikkene er utført av kobberstikkeren Hans Quist, bortsett fra fire stykker som er signert av Jonas Haas. På et par av bildene, f.eks. prospektet over Roskilde, har Bruun tilføyet seg selv som en tegner som står i hjørnet av motivet.

Etter Bruuns død i 1789 kjøpte kobberstikkeren Gerhard Ludvig Lahde platene til Bruuns prospekter og sendte dem ut under tittelen Dannemarks Kiøbstæder og Slotte i Kobbere af Brun, historisk-topgrafisk beskrevet og udgivet af Sander, Nyerup og Lahde (1799–1806). Samlingen kom ut i ti hefter, men tidens smak hadde endret seg og mottakelsen i 1806 var lunken.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]