Nottingham Forest FC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nottingham Forest
Nottingham Forest Football Club
Nottingham Forest
Stiftet 1865
Kallenavn Forest, Reds, Garibaldi Reds
Hjemmebane City Ground
Kapasitet 30 602
Liga Championship (2013–2014)
Annet Nr. 11 i Championship
i 2013/14-sesongen
Administrasjon
Styreleder Fawaz Al-Hasawi
Hovedtrener Gary Brazil
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body shouldersonwhite.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt

Nottingham Forest Football Club er en engelsk fotballklubb som spiller i The Championship (Nivå 2 i det engelske ligasystemet). Klubben ble stiftet i 1865, og ble valgt inn i The Football League i 1892. «The Reds», som er kallenavnet til Nottingham, spiller hjemmekampene sine på City Ground i Nottingham. Byen Nottingham ligger i den engelske regionen Øst-Midlands, omtrent sju mil sør for Sheffield og åtte mil nordøst for Birmingham.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nottigham Forest regnes som verdens tredje eldste ligaklubb der den eldste er Sheffield FC.

Klubben omtales ofte bare som Forest, men i motsetning til hva mange tror, stammer ikke dette navnet fra den berømte Sherwoodskogen, som vi alle er blitt kjent med gjennom historien om den fredløse legenden Robin Hood. Forest-navnet stammer fra en åpen plass i Nottingham som kalles Forest Recreation Ground, eller bare The Forest. Denne plassen var en gang en del av den store Sherwood-skogen som strakk seg fra Nottingham og langt nordover i landet, men på den tiden Nottingham Forest ble stiftet, var det en åpen plass som byens innbyggere blant annet brukte til spill og lek. På denne plassen lå også byens bane for hesteløp, en bane som 22. mars 1866 også var arena for klubbens første kamp mot byrivalen Notts County. Forest fortsatte å spille sine hjemmekamper på denne arenaen frem til og med 1878.

Etter å ha flyttet litt rundt i byen fant klubben i 1898 sitt nåværende hjem, City Ground, beliggende på sørsiden av elven Trent. Hjemmebanens beliggenhet er faktisk slik at den ligger like utenfor selve bygrensen, og således er Nottingham Forest egentlig hjemmehørende i den vesle byen West Bridgford. Dette er et faktum særlig supportere av byrivalen Notts County liker å påpeke. Deres hjemmebane, Meadow Lane, noen hundre meter lenger nord, ligger nemlig akkurat innenfor den samme grensen. For øvrig er det ingen andre klubber i det engelske ligasystemet som ligger så nær hverandre som de to Nottingham-klubbene.

Da klubben ble stiftet i 1865, ble det også bestemt at klubben skulle spille i røde drakter, noe de gjør den dag i dag. I 1865 het det at draktene skulle være Garibaldi-røde, det vil si at man ved fargevalget tok utgangspunkt i skjortene til den berømte italienske frihetskjemperen Garibaldis menn. Forest var altså på mange måter de opprinnelige Reds, et navn som senere er tatt i bruk av andre og mer kjente engelske klubber. For øvrig er Forest og deres røde drakter også grunnen til at den mer berømte London-klubben Arsenal i dag spiller i røde drakter, ettersom disse i sin tid fikk et sett med røde drakter av Forest.

Selv om klubben har rike tradisjoner, var det først på midten av 1970-tallet at klubben virkelig ble et lag å regne med. Under ledelse av den legendariske manageren Brian Clough gikk nemlig klubben fra å være en lite suksessfull småklubb til å bli et av Europas beste klubblag. Da Brian Clough ble ansatt som manager den 6. januar 1975, stod klubben i fare for å rykke ned til tredje divisjon i det engelske ligasystemet, men to og et halvt år senere var klubben igjen klar for spill i det ypperste selskap. Den påfølgende sesongen endte på en måte ingen en gang hadde våget å drømme om, klubben vant nemlig sensasjonelt nok sitt første, og fortsatt eneste, ligamesterskap i sin første sesong tilbake i toppdivisjonen. Og som om ikke det var nok fortsatte fremgangen de neste årene, i de to påfølgende sesongene vant nemlig klubben den mest prestisjetunge turneringen et klubblag kan vinne, Europacupen for serievinnere, etter to 1-0 seire over henholdsvis Malmö FF (1979) og Hamburger SV (1980).

Klubben fortsatte som et av de bedre lagene i England i årene fremover, og Brian Clough satt i sjefsstolen frem til det hele endte med et nedrykk fra Premier League i 1993. Klubben var dermed tilbake der eventyret hadde startet litt over 18 år tidligere. Om en ser bort fra en kort periode etter at Brian Clough forlot klubben, hvor man under ledelse av Frank Clark blant annet ble nummer tre i sin første sesong tilbake i Premier League (1994/95), har klubben siden 1993 stort sett slitt med lite sportslig suksess og store økonomiske problemer. I 2005, 30 år etter eventyret med Brian Clough startet, rykket laget ned til det tredje øverste nivå i det engelske ligasystemet.

I 2008, under ledelse av Colin Calderwood, rykket Nottingham opp fra League One til The Npower Championship. Han ble senere sparket og ny manager er Billy Davies. Han har tidligere ført Nottingham Forests rival, Derby County, opp i Premier League. Billy Davies tok over et bunnlag som sloss for å holde seg i CCC sesongen 2008/09 til å kjempe om opprykk til PL i sesongen 2009/10, hvor de tapte Play Off semifinalene 4-6 mot Blackpool.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Denne listen er dessverre ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Nordmenn i Nottigham Forest[rediger | rediger kilde]

Nottingham Forest er den klubben i England som har hatt nest flest nordmenn i sine rekker, etter Blackburn. Hele seks nordmenn har nemlig gjennom tidene ikledd seg den Garibaldi-røde drakten og løpt ut på City Ground. Det hele startet i 1981 med Einar Aas og fortsatte med Kjetil Osvold, Lars Bohinen, Alf Inge Håland, Jon Olav Hjelde og Ståle Stensaas.

Kjente spillere[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Det finnes i dag 387 (mai 2010) registrerte Nottingham Forest-supportere i Skandinavia, disse er samlet i den skandinaviske avdelingen av klubbens supporterklubb, Nottingham Forest Supporters Club of Scandinavia. Det er flest medlemmer i Norge, men også Sverige, Danmark, Finland, Færøyene, Luxumburg og Sveits er representert. I Nottingham er det tre støttemedlemmer, hvor også klubbens æresmedlem Mrs Joan Bakewell bor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Nottingham Forest F.C. – bilder, video eller lyd