Notothecta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Notothecta
Nomenklatur
Notothecta
Thomson, 1858
Hører til
småkortvinger, Kortvinger, Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: , 2 arter funnet i Norge
Habitat: skog; i maurtuer
Inndelt i

Notothecta er en slekt av biller som hører til den store underfamilien småkortvinger (Aleocharinae) i familien kortvinger (Staphylinidae). Det er beskrevet arter, to av dem er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (gjerne 3-4 millimeter), gulbrune kortvinger, kroppen forholdsvis bred. De kan kjennes fra de fleste av Atheta-artene på den lysere fargen. Antennene er middels lange. Hodet er gjerne svart, ellers er kroppen ofte forholdsvis lyst gulbrun. Pronotum er mye bredere enn langt, bakkanten noe utbuktet. Dekkvingene er forholdsvis lange (mye lengre enn pronotum), tydelig utvidet bakover, med rett bakkant. Bakkroppen er ganske bred og parallellsidig.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Notothecta-artene er knyttet til maur og finnes helst i og nær maurtuer. Den vanligste arten i Europa, N. flavipes, er knyttet til røde skogmaur (Formica rufa-gruppen). Den andre arten som er funnet i Norge, Notothecta confusa, er knyttet til reir av maurarten Lasius fuliginosus i hule trær. N. confusa er ikke funnet i Norge på mange år og antas å være en truet art, om den ikke alt er forsvunnet fra vår fauna.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Slekten blir noen ganger ført som en underslekt til den artsrike slekten Atheta.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]