Norsktoppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norsktoppen er et norsk musikkprogram som gikk på NRK Radio fra 1973 til 2008. Pådriverne for å etablere et slikt program var Arne Bendiksen og en samlet platebransje.[1] Målet var å få det samme som svenskene hadde hatt siden 1962; en ukentlig rangering av nasjonale poplåter basert på en fagjury og lytternes forslag, basert på en avspilling av kandidatene i forkant («Kanskje på Norsktoppen»).

Første sending gikk den 20. januar 1973. Siste sending gikk 20. desember 2008.

Om programmet[rediger | rediger kilde]

Utelukkende norske tekster var tillatt, i den første perioden som var ledet av Jon Anders Helseth (og Svein Byhring); Erik Heyerdahl vikarierte. Under Totto Osvolds ledelse ble det i 1986 tillatt også med utenlandske tekster, og nye programledere var Rita Westvik og Jarl Goli, etterfulgt av Eva Glorvigen, Tine Holm, Rune Gokstad, Rune Alstedt, Hege Hagaløkken, Jon Henriksen (Q-Jon) (som også har vært representert med egenkomponert sang på listen i en hel uke), og Terje Myklebost før produsenten Kristian Lindeman overtok i 1991, og hadde ansvaret til 2004. Fra 2005 overtok tidligere innhopper Vidar Lønn-Arnesen. Innhoppere var Merete Glorvigen, Steinar Fjeld, Erik Rasmussen, Hanne Hoftun og Sven Ole Engelsvoll.

På landskappleiken på Lillehammer i 1968 framførte spelmannen Odd Bakkerud en versjon av Fanitullen som skulle sette store spor etter seg. En dame fra Hallingdal utbrøt under framføringen: «Høyr, høyr, han spela på to felu!» Øystein Sunde, som var til stede i salen, lot seg inspirere og spilte denne inn på plate med Christiania Fusel & Blaagress i 1972. Denne innspillingen var kjenningsmelodien til Norsktoppen i en årrekke, så en tid kjente hele Norges befolkning slåttens hovedmotiv. Bakkerud selv sa det slik: «Du veit de' va' moro gut, å gå ned ette' Karl Johan, og alle plystra på denne låtten!»

Balladen om Morgan Kane med Benny Borg var første ukevinner. Tidenes norsktoppmelodi ble ved 30-årsjubileet i 2003 kåret til å være «Rock Machine» med New Jordal Swingers. 30 år med norsktoppen ble utgitt samtidig (Tylden Records).

Nedleggelse[rediger | rediger kilde]

NRK besluttet i februar 2008 å legge ned Norsktoppen fra nyttår 2008/09, noe som resulterte i sterke reaksjoner fra mange.[2] Det ble også tatt opp i Stortinget.[3]

Årets norsktoppmelodier[rediger | rediger kilde]

Ved hvert årsskifte var det naturlig å kåre årets melodi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «RADIONYTT.NO - Norsktoppen feirer 30 år». www.radionytt.no. 21. januar 2003. Besøkt 3. januar 2019. 
  2. ^ Nettavisen: NRK legger ned radioprogrammet «Norsktoppen» etter 35 år, 23. februar 2008
  3. ^ Stalsberg, Tom (28. februar 2008). «Kane mot Giske». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 3. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]