Norsk yorkshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norsk yorkshire (Y) er en griserase som opprinnelig stammer i fra Storbritannia og som internasjonalt er kjent som stor hvit gris (Large White). Den er helhvit og minner om mye om norsk landsvin, men den skiler seg fra denne gjennom blant annet å ha stående ører.

Norsk yorkshire har blitt raffinert som rase av Norsvin og inngår som en viktig bestanddel i en rekke blandinger, blant annet såkalt noroc (edelgris) og norhybrid. Rasen er først om fremst kjent for sine utmerkede egenskaper som forelder. I slaktegrisproduksjon brukes det derfor helst blandinger der purker inngår, ofte i en blanding med norsk landsvin. Som sådan ble denne rasen skapt omkring 1900. Den er en blanding av opprinnelig norsk svin og britisk yorkshiregris. På 1950-tallet ble også svensk og finsk yorkshire krysset inn. Likeledes ble det krysset inn svensk yorkshire i 1985.

Norsk yorkshire regnes i dag som en utrydningstruet griserase. I 1995 fantes det kun 325 avlsgriser igjen i Norge, hvorav et overveidende flertall var purker. Antallet råner var 25 dyr, men i tillegg fantes sæd fra omkring 75 dyr.

Se også[rediger | rediger kilde]