Norsk skieventyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk skieventyr
Etablert1993
Åpnet26. november 1993
Kart
Norsk skieventyr
59°28′39″N 8°25′08″Ø
Nettstedhttp://www.vest-telemark.museum.no/museum/norsk-skieventyr-skimuseet-i-morgedal-p1363173

Norsk skieventyr i Morgedal
Stedet for tenningen av OL-ilden

Norsk Skieventyr er et museum og opplevelsessenter som ligger i Morgedal, i Kviteseid kommune i Telemark. Museet tilhører stiftelsen Vest-Telemark Museum. Morgedal blir ikke uten grunn kalt skisportens vugge, og samlingene tar for seg den norske skihistorien, med vekt på lokale navn som Sondre Norheim, brødrene Mikkjel og Torjus Hemmestveit, og Olav Bjaaland.

Historie[rediger | rediger kilde]

To bevaringsverdige enheter dannet bakgrunnen for samlingene.

I 1949 kjøpte Foreningen til Ski-Idrettens Fremme Sondre Norheims plass Øverbø i Morgedal, delvis med tanke på bruk i forbindelse med Vinter-OL 1952 i Oslo. Den olympiske ild brant i grua på Øverbø før fakkelen ble bragt til Oslo. Øverbø ble etter vinterlekene overdratt til Morgedal Idrettslag, som fremdeles står som eier av plassen. Øverbø har vært drevet som et åpent friluftsmuseum siden den gang.

Olav Bjaaland, langrennsløperen som hadde fulgt Roald Amundsen til sydpolen, hadde startet en skifabrikk i Kviteseid. Etter Bjaalands død ble Bjaalands samlinger åpnet som museum i 1962, etterhvert ble et skimakerverksted innlemmet i samlingen OBM (Olav Bjaalands museum), som var den direkte forløperen til Norsk Skieventyr.

Skipsrederen Fred. Olsen var en av initiativtakerne til en stiftelse kalt «Morgedal-Stiftelsen Sondre Norheim». Til Vinter-OL 1988 overleverte stiftelsen en budstikke med hilsen fra Morgedal, og straks det ble kjent at Lillehammer fikk Vinter-OL 1994 ble ideen om å få tent en olympisk ild og åpnet et opplevelsessenter i bygda unnfanget . Morgedalsenteret AS ble stiftet, og planene ble lagt fram i 1991/1992. Et bygg til ca 22 mill. ble så realisert gjennom et spleiselag av privatpersoner, kommuner i Telemark, fylkeskommunen og med støtte fra DU.

Morgedalssenteret ble åpnet 26. november 1993, under nytt navn, Norsk Skieventyr. I samlingene inngikk alle gjenstander fra det tidligere OBM.

Norsk Skieventyr var en av stifterne av Vest-Telemark Museum som ble etablert i 2003 som en paraplyorganisasjon for lokalmuseer i Vest-Telemark. Fra omtrent samme tidspunkt ble det også avtalt et nærmere samarbeid om eiendommen Øverbø, som fortsatt er eiet og driftet av Morgedal IL.

Senteret har siden dengang supplert samlingene med eget innsamlet materiale, og det er laget flere audiovisuelle presentasjoner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]