Norsk Maritimt Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Norsk sjøfartsmuseum»)
Norsk Maritimt Museum
Inngangen til hovedbygningen.
StedOslo
TypeMaritimt museum
ArkitektBirger Lambertz-Nilssen, Trond Eliassen
MuseumsdirektørEspen Wæhle
Etablert1914
Kart
Norsk Maritimt Museum
59°54′10″N 10°41′51″Ø
AdresseBygdøynesveien 37, NO-0286 Oslo, Bygdøynesveien 37
Nettstedhttps://marmuseum.no/, http://www.marmuseum.no/no/

Norsk Maritimt Museum på kartet over Oslo
Norsk Maritimt Museum
Norsk Maritimt Museum
Norsk Maritimt Museum på kartet over Oslo

Norsk Maritimt Museum, tidligere Norsk Sjøfartsmuseum, er et landsdekkende museum for sjøfart, kystkultur og marinarkeologi i Oslo, Norge. Det ble stiftet i 1914 og har fra 2015 vært en del av stiftelsen Norsk Folkemuseum. Per 2020 ledes museet av Tove Wefald Pedersen.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Museum ble stiftet i 1914 i forbindelse med Jubileumsutstillingen på Frogner 1914, der museet fikk overta de sjøfartsrelaterte utstillingsobjektene. Disse gjenstandene måtte imidlertid lagres frem til 1929, da museet kunne flytte inn i lokaler på Norsk Folkemuseum, hvor det hadde tilhold til 1960. Da flyttet museet til nybygde lokaler på Bygdøynes i Oslo. Den 1. januar 2010 endret museet navn fra Norsk Sjøfartsmuseum til Norsk Maritimt Museum og i 2015 ble det en del av stiftelsen Norsk Folkemuseum[2].

Tidligere direktører[rediger | rediger kilde]

Virksomhet og utstillinger[rediger | rediger kilde]

Museet har som hovedmål å være en landsdekkende institusjon som skal skape kunnskap om norsk sjøfart og virksomhet knyttet til kyst, sjø og vassdrag i historiske og samtidige perspektiver. Det er videre et mål å belyse hvordan dette har hatt og har betydning for kulturell, sosial og økonomisk utvikling i Norge. Museet har forvaltningsansvar for kulturminner under vann på strekningen fra Svenskegrensen til Åna-Sira.

I hovedbygningen er det en rekke faste utstillinger, hovedutstillingene «Til sjøs» og «Norge er havet» åpnet i jubileumsåret 2014. «På reise med Chiefen og Sally Jones» er en utstilling for barn og unge basert på den prisbelønte boken «Legenden om Sally Jones» av Jakob Wegelius (2008). I tillegg har museet en malerisamling, Supervideografen og skiftende utstillinger. I 2016 åpnet «Håp for havet?» og i 2017, «Torpedert».

Båthallen var Norsk Maritimt Museums første bygning og utstillingshall på Bygdøynes. I 1958 åpnet den med tradisjonsbåter fra hele kysten og utstillinger om norsk sjøfart i seilskutetiden. I 2020 gjenåpner båthallen med en ny utstilling med klinkbygde tradisjonsbåter og en utstilling om de arkeologiske funnene fra Bjørvika i Oslo[3].  

Blant skipene som museet eier er skoleskipet SS «Svanen», som fortsatt er i drift. Tidligere eide museet også Roald Amundsens polarskip «Gjøa», men i mai 2009 inngikk man en avtale hvor Frammuseet overtok Gjøa. Ny museumsbygning/vernebygg for "Gjøa" ble reist i 2012 i tilknytning til Fram-bygget, og åpnet for publikum sommeren 2013.

Kunstsamling[rediger | rediger kilde]

I Gram-salen vises et utvalg av museets kunstsamling, som består av marinemalerier av kjente norske kunstnere blant andre Hans Gude, Christian Krohg, Axel Revold og Karl Erik Harr. Det er en bred samling av maritime malerier fra 1800-tallet.

I kunstsamlingen inngår følgende verker

  • Hans Gude (1825–1903): Sommerkveld fra Kristianiafjorden, 1901
  • Aksel Revold (1887–1962): Nordlandsjekt i leia (uten årstall)
  • Karl-Erik Harr (f. 1940): Utror fra Stamsund, 1978

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Norsk Sjøfartsmuseum på Bygdøynes ble bygget i tidsrommet 1957–1974. Arkitekter for bygget var Trond Eliassen og Birger Lambertz-Nilssen, med Stein Nord som assistent. Bygget ble tildelt «Grosserer Harald Sundts premie for arkitektonisk fremragende privatbygning oppført på Oslo bys grunn» for 1972–1973.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Våre ansatte - Norsk Maritimt Museum». marmuseum.no. Besøkt 18. november 2020. 
  2. ^ «Om Norsk Maritimt Museum - Norsk Maritimt Museum». marmuseum.no (norsk). Besøkt 22. juli 2019. 
  3. ^ «Kyst-Norge - Norsk Maritimt Museum». marmuseum.no (norsk). Besøkt 22. juli 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]