Norsk salmeleksikon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norsk salmeleksikon er et leksikon for salmer som har vært i norske salmebøker fra middelalderens Missale Nidarosiense til 1900-tallets Landstads reviderte salmebok og Nynorsk Salmebok. Det er basert på hymnologen Paul Emil Rynning sitt arbeid og utgitt posthumt på Det Norske Samlaget i 1967.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

På bakgrunn av Paul Emil Rynnings omfattende studier av salmer i bruk i Norge er alle åndelige sangbokutgivelser fra tiden før 1800 tatt med i leksikonet. I tiden etter 1800 er bare salmebøker, salmebokutkast og salmeboktillegg tatt med. Kristelige sangbøker til bruk på bedehus og i kristelige organisasjoner eller private utgivelser av sanger eller salmer er ikke tatt med.

Etter at professorene Einar Molland, Francis Bull og Sigmund Mowinckel i et brev til styret for Det Norske Videnskaps-Akademi i 1957 anbefalte at Rynnings verk burde trykkes, måtte det gjøres et omfattende arbeid for å tilrettelegge for publisering. Dette ble gjort av fakultetsbibliotekar Kaare Haukaas, hymnolog Lars Aanestad og Christian Rynning.

Innhold[rediger | rediger kilde]

I tillegg til å gi en oversikt over salmer til kirkebruk i Norge har leksikonet en oversikt over innledninger på andre språk, en oversikt over forfattere og oversettere, en omfattende bibliografi og en oversikt over 23 salmebøker til kirkebruk i Norge.

Salmar til kyrkjebruk i Noreg[rediger | rediger kilde]

Hoveddelen av leksikonet er på om lag 300 sider. Den gir informasjon om 4028 salmer som har vært brukt i Den norske kirke.

Salmediktarar, umsetjarar og vølarar[rediger | rediger kilde]

Leksikonet har 28 sider med kortfattede opplysninger om salmediktere og oversettere. For alle disse er det også oppgitt hvilke salmer de har skrevet eller oversatt. Dette gjøres med nummerhenvisning til salmene i leksikonets hoveddel.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Bibliografien er delt inn i «Hymnologisk litteratur», «Millomaldermanuskript» og «Prenta og handskrivne samlingar». Den siste delen er på 60 sider og delt inn etter årstal mellom 1496 og 1927.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]