Norsk psykomotorisk fysioterapi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norsk psykomotorisk fysioterapi er en behandlingsterapi som ble utarbeidet fra slutten av 1940-årene av psykiater Trygve Braatøy og fysioterapeut Aadel Bülow-Hansen.

Metode[rediger | rediger kilde]

Metoden omfatter både en forståelsesform og en metodisk tilnærming. Utgangspunktet er en forståelse av kroppen som en funksjonell og samspillende enhet. Både undersøkelse og behandling omfatter hele kroppen, uansett pasientens symptomer og plager. Lokale problem ses i sammenheng med kroppen som helhet, og endringer ett sted i kroppen forventes å sette igang ringvirkninger i andre kroppsdeler. Omstilling av respirasjon står sentralt i behandlingen, og da helst gjennom indirekte respirasjonspåvirkning; dvs gjennom påvirkning av kroppsholdning og bevegelser. En spiller bevisst på gjensidigheten mellom disse kroppsfunksjonene og det nære forholdet mellom disse og muskulære spenninger, autonome funksjoner og emosjoner.

Fysioterapeuten arbeider med massasje, spesifikke kroppsbevegelser og noe samtale. Respirasjonsforholdene bestemmer doseringen. Et lite smerteknip i muskulaturen benyttes for å få frem pasientens spenningsmønster ved ubehag. Pasienten lærer å finne frem til adekvate måter å motvirke ubehag og spenninger på i et empatisk, terapeutisk klima. Indikasjonsområdet er først og fremst økte eller reduserte muskelspenninger og myofacial smerte med bakgrunn i ergonomi, belastende bevegelsesvaner og lettere emosjonelle problemer.

Henvisning og mål[rediger | rediger kilde]

Legen vurderer pasienten og henviser til behandlingen. Psykomotorikeren undersøker kroppsholdning, respirasjon, bevegelser og muskelkonsistens. Ved betydelige avvik fra normene for ideelle kroppsforhold anbefales annen type fysioterapi. Målet med norsk psykomotorisk fysioterapi er smertefrihet eller reduserte smerter i en stabil og fleksibel kropp hvor pusten har full tilpasningsevne både til fysisk aktivitet og følelser.

Omfang[rediger | rediger kilde]

I Norge er det omtrent 360 fysioterapeuter med videreutdanning i norsk psykomotorisk fysioterapi (2008). Fram til 1994 foregikk utdanning i arbeidsformen i regi av Norske Fysioterapeuters Forbund. Fra 1994 ble behandlingsformen integrert i en nyutviklet Videreutdanning i psykiatrisk og psykosomatisk fysioterapi ved Høgskolen i Oslo. Slik utdanning tilbys idag ved HiO og Universitetet i Tromsø. Årlig utdannes tilsammen ca. 20 fysioterapeuter i PMF.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]