Norsk institutt for skog og landskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk institutt for skog og landskap
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1. juli 2006[1]
Opphørt1. juli 2015[2]
Org.nummer970 167 641
DirektørArne Bardalen[3]
HovedkontorÅs
Ansatte 215 (2014)[4]
Opphørt1. juli 2015[2]
ErstatterNorsk institutt for skogforskning
Erstattet avNorsk institutt for bioøkonomi (1. juli 2015)

Norsk institutt for skog og landskap var et statlig forskningsinstitutt for arealressurser i Norge. Instituttet forsket og framskaffet informasjon om skog, jord, utmark og landskap.

Instituttet formidlet kunnskap til myndigheter, næringsliv og allmennhet for å sikre bærekraftig forvaltning og verdiskapning knyttet til arealressursene.

Skog og landskap var organisert under Landbruks- og matdepartementet, og hadde rundt 220 ansatte. Instituttets eneste direktør var Arne Bardalen. Instituttet hadde hovedkontor på Ås i Akershus, og regionkontorer i Vest-Norge (Bergen), Midt-Norge (Steinkjer) og Nord-Norge (Tromsø). Et nasjonalt fagbibliotek, åpent for allmennheten, var lokalisert ved hovedkontoret.

Skog og landskap ble etablert i 2006 ved sammenslåing av Norsk institutt for skogforskning (NISK, Skogforsk) og Norsk institutt for jord- og skogkartlegging (NIJOS). Samtidig ble Norsk Genressurssenter opprettet som en avdeling ved det nye instituttet.

Et av virkeområdene til Skog og landskap var Landsskogtakseringen. Disse har siden 1919 tilpasset takseringsopplegget for å kunne bidra til å finne svar på aktuelle nærings- og miljøspørsmål. Arbeidet var først og fremst konsentrert rundt trevirkeproduksjonen. Fra 2007 fikk Landsskogtakseringen ansvaret for å dokumentere hvor mye CO2 skogene binder opp.

Andre aktuelle interesseområder for Skog og landskap var problematikk knyttet til gjengroing. Færre beitedyr og mindre menneskelig drift i skogene fører til at tidligere åpne kulturlandskap forsvinner, men de konsekvensene det har for natur og kultur.

Norsk institutt for skog og landskap gikk inn i Norsk institutt for bioøkonomi den 1. juli 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]