Norsk PEN

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk PEN
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer983886760
Stiftet20. oktober 1922
LandNorge
HovedkontorOslo
AdresseWergelandsveien 29
StyrelederKjersti Løken Stavrum (april 2019; 2023),[1] Ann-Magrit Austenå (2023)[2]
MedlemskapPEN International
UtmerkelserHal Koch-prisen (2009) (sammen med: Dansk PEN)[3]
Grunnlegger(e)Johan Bojer, Catherine Amy Dawson Scott
GeneralsekretærJørgen Watne Frydnes
Nettstednorskpen.no (no)

Norsk PEN (eller Norsk P.E.N.) er den norske avdelingen av PEN International, en verdensomfattende organisasjon for skribenter som arbeider med ytringsfrihetsspørsmål.

Historie[rediger | rediger kilde]

Norsk P.E.N. har kontor i Wergelandsveien 29 i Oslo.

PEN International ble stiftet av forfatteren Catherine Amy Dawson Scott i London i 1921. PEN var opprinnelig en litterær klubb, som skulle stimulere intellektuelt samvær og forståelse mellom forfattere.[4] Den norske avdelingen ble stiftet i 1922 av Johan Bojer.

PEN er et akronym for Poets, Essayists and Novelists[4], men medlemsmassen inkluderer i dag også kunstnere, journalister, forleggere og andre som lever av fri ytring.

I 2009 mottok Norsk PEN sammen med Dansk PEN Hal Koch-prisen, som er innstiftet av Krogerup Højskole i Humlebæk nord for København. Hal Koch var skolens første forstander.[5]

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Norsk PEN jobber etter prinsippene i PEN-charteret.[6] Dette innebærer blant annet å sikre fri litteratur på tvers av landegrenser, fri ytring og mot sensur.

Arbeidet knytter seg særlig til å sikre forfatteres og andre skribenters rett til ytringsfrihet, slik den er nedfelt i Menneskerettighetserklæringens § 19, i Norges grunnlov § 100 og i Den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, som Norge er tilsluttet. Organisasjonen arbeider med ytringsfrihetbåde i Norge og utlandet.

Norsk PEN administrerer den norske delen av den internasjonale asylbyordningen for forfulgte forfattere.[7] Ordningen går ut på at en by/kommune kan undertegne en kontrakt med det internasjonal fribynettverket ICORN, som først ble opprettet som et prosjekt i Stavanger i 2006 før det ble en offisiell organisasjon i 2010.

Foreningen deler årlig ut Ossietzkyprisen for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen blir gitt til «en person eller institusjon som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten.»[8] Tidligere prisvinnere inkluderer Ahmedur Rashid Chowdhury, Edward Snowden, Sidsel Wold, Deeyah Khan og Ulrik Imtiaz Rolfsen. Prisen er oppkalt etter den tyske varsleren og frihetsforkjemperen Carl von Ossietzky.

Norsk PEN arrangerer jevnlig seminarer og arrangementer, og har base i Wergelandsveien 29.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://journalisten.no/kjersti-loken-stavrum-norsk-pen-rune-ottosen/kjersti-loken-stavrum-ny-leder-for-norsk-pen/360543.
  2. ^ https://www.m24.no/ann-magrit-austena-folk-kjersti-loken-stavrum/kjersti-loken-stavrum-gir-seg-i-norsk-pen/613094.
  3. ^ krogerup.dk, besøkt 24. juni 2019[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b «PEN International - Our History». Arkivert fra originalen 16. oktober 2015. 
  5. ^ «HAL KOCH-PRISEN». Krogerup Højskole (dansk). Besøkt 24. oktober 2019. 
  6. ^ «PENs Charter». Norsk PEN. Arkivert fra originalen 3. juni 2019. Besøkt 24. oktober 2019. 
  7. ^ «Friby». Norsk PEN. Arkivert fra originalen 3. juni 2019. Besøkt 24. oktober 2019. 
  8. ^ «Ossietzkyprisen». Norsk PEN. Arkivert fra originalen 3. juni 2019. Besøkt 24. oktober 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]