Norsk Ordbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For håndordboken med samme navn for riksmål og bokmål se Norsk ordbok

Norsk Ordbok er et ordboksverk over nynorsk skriftspråk og norske dialekter. Verket utgis av Universitetet i Oslo, Kulturdepartementet og Det Norske Samlaget.

«Norsk Ordbok skal gje ei uttømmande vitskapleg framstilling av ordtilfanget i dei norske dialektane frå 1600 og til i dag og av det nynorske skriftmålet. Hovudvekta skal liggje på grundige tydingsanalysar med klåre definisjonar, kjeldefesta døme på bruk i litteraturen og i målføra, opplysningar om grammatiske eigenskapar og om dialektformer med heimfesting.»

Arbeidet med verket startet i 1930. Det første heftet utkom i 1950. I 2002 ble Norsk Ordbok organisert som et prosjekt, Norsk Ordbok 2014. Ni av de planlagte tolv bindene skal gis ut i løpet av prosjektperioden 2002–2014. Til i dag (februar 2014) har elleve av i alt tolv bind kommet ut. Bind 12 planlegges levert til forlaget i desember 2014.[1] Verket vil bli den største og mest omfattende dokumentasjonen av det nynorsk skriftspråket og norsk talespråk. Det skal, sammen med Det Norske Akademis store ordbok (Norsk Riksmålsordbok), være ferdig til grunnlovsjubileet i 2014.

Digitale søk[rediger | rediger kilde]

I mars 2012 lanserte prosjektet en foreløpig nettversjon av ordboka.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Åse Wetås (16. januar 2014). «Undermåls om ordbok». Besøkt 25. februar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]