Norsk Billedvev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norsk Billedvev A/S var et norsk selskap som eksisterte fra 1959 til 1967, og som ble etablert som følge av et samarbeid mellom Den Norske Husflidsforening og Kunstindustrimuseet i Oslo med Else Halling som daglig leder. Virksomheten ble nedlagt i 1967 og atelieret overført til Stiftelsen Norsk Billedvev. Selve virksomheten ble overført til Husfliden, ledet av Synnøve Thorne.

Blant veverskene i Norsk Billedvev var Randi Bierman, Maria Koppen, Berit Sigmundsøn, Synnøve Thorne og Tove Østby.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Norsk Billedvevs virksomhet var i stor grad innrettet på monumentaloppgaver basert på tradisjonell norsk grunn. Blant de mange oppgavene som atelieret utførte, var Else Poulssons teppe i bystyresalen «St. Hallvard» i Oslo, kopier av alle de gamle teppene i Kunstindustrimuseet i Oslo, Kåre Jonsborgs tepper «Skipsfarten», «Sagbruket», «Batalje på Lilletorget», «Kjølhalingsplassen», (Oslo rådhus), «Håkon den Vs bryllup på Akershus slott»” (Golå høyfjellshotell), «Fremmed havn», «Musikk i det fri», «Historien», «Geografien» (Haugesund rådhus), «Midtsommerdans» (Den norske Creditbank, Oslo), «Jeg tok min Nystemte», «Overflødighetshornet», (Hotell Norge, Bergen).

Utforsking[rediger | rediger kilde]

Else Halling utforsket i samarbeid med Synnøve Lunde, hvilke plantefarger som var benyttet i de gamle, norske billedteppene. Sammen med Kåre Jonsborg fant de frem til en palett av plantefarger som egnet seg til fargene i billedvev. Jonsborg tilpasset i samarbeid med Else Halling sine farger i sine kartonger til denne paletten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]