Norman Schwarzkopf sr.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norman Schwarzkopf sr.
Født28. aug. 1895[1]Rediger på Wikidata
Newark
Død25. nov. 1958[1]Rediger på Wikidata (63 år)
Mineola
BeskjeftigelsePolitibetjent Rediger på Wikidata
Utdannet vedUnited States Military Academy (–1917)
Barringer Academy of the Arts & Humanities
BarnNorman Schwarzkopf
NasjonalitetUSA
GravlagtWest Point Cemetery
UtmerkelserArmy Distinguished Service Medal
VåpenartUnited States Army
Militær gradGeneral
Deltok iFørste verdenskrig, andre verdenskrig

Generalmajor Herbert Norman Schwarzkopf, sr (født 28. august 1895 i New Jersey i USA, død 25. november 1958) var den første lederen av New Jersey State Police. Han er best kjent for sitt engasjement i Lindbergh-kidnappingen. Han var faren til general Norman Schwarzkopf som var kommandanten for alle koalisjonsstyrkene under Operation Desert Storm under Gulfkrigen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Schwarzkopf ble utdannet ved United States Military Academy i West Point som han fullførte i mars 1917. Under den første verdenskrig ble han utsatt for et angrep med sennepsgass, noe som gjorde ham utsatt for respiratoriske lidelser for resten av livet hans. Etter hjemkomsten til USA med graden oberst ble Schwarzkopf utnevnt av daværende New Jersey-guvernør Edward I. Edwards til å lede det nyopprettede New Jersey State Police i 1921. Han trente personlig opp de første 25 State Police Troopers og han sto for organiserinen av State Police Department. Han forlot politistyrken i 1936 etter å ha blitt løst fra sin plikt av en New Jersey-guvernør som han ofte hadde diverse sammenstøt med.

Før Schwarzkopf forlot hæren i 1953 med rang som generalmajor ble han sendt ut av Central Intelligence Agency som en del av Operation Ajax for å overbevise sjahen av Iran som da het Mohammad Reza Pahlavi og som levde i eksil om å komme tilbake og ta makten i Iran. Schwarzkopf gikk så langt som å organisere sikkerhetsstyrker han hadde trent opp for å støtte Shah.

Schwarzkopf døde i 1958 på grunn av komplikasjoner med lungekreft og han er nå gravlagt på kirkegården som tilhører US Military Academy.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Herbert Norman Schwarzkopf, Find a Grave-ID 4079, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]