Norman Bethune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norman Bethune
Født4. mars 1890[1][2][3]Rediger på Wikidata
Gravenhurst i Ontario
Død12. nov. 1939[1][2][4][5]Rediger på Wikidata (49 år)
Tang
BeskjeftigelseLege, lærer, kirurg Rediger på Wikidata
Akademisk gradDoktorgrad[6]
Utdannet vedUniversity of Toronto
Owen Sound Collegiate and Vocational Institute
Temerty Faculty of Medicine, University of Toronto
PartiCommunist Party of Canada (1935–)
Kinas kommunistparti
NasjonalitetCanada
GravlagtNorth China Military Martyrs Cemetery
UtmerkelserCanadian Medical Hall of Fame (1998)[7]
100位为新中国成立作出突出贡献的英雄模范人物

Norman Bethune 1928

Henry Norman Bethune (født 3. mars 1890 i Gravenhurst i Ontario i Canada, død 12. november 1939 i Huangshikou i Hebei-provinsen i Kina) var en kanadisk lege og internasjonalist som var førende i operativ behandling av tuberkulose, og som virket som kirurg under den spanske borgerkrig (1936–1937) og etterpå i Republikken Kina (1938–1939) i kommunistkontrollerte områder. Hans kinesiske navn var 白求恩 (pinyin: Bái Qiúēn).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Etter mange års virke i hjemlandet som lungekirurg bestemte Bethune seg for å gi sin støtte til den annen spanske republikks kamp mot generalissimus Francos kuppregime.

Lege i Spania[rediger | rediger kilde]

I Spania satte han i gang oppbyggingen av er blodoverføringstjeneste for frontområdet. Slikt utstyr i de frontnære områder var noe nytt for militær sanitetstjeneste. Lignende sanitetsgrupper ble senere vanlige, særlig etter Koreakrigen (og som amerikanerne frem til 1997 kalte Mobile Army Surgical Hospital, M.A.S.H.).

Bethunes arbeid førte til lignende innovasjoner på blodtransportens område.[trenger referanse]

Den 6. juni 1937 forlot Bethune Spania og ankom den 18. juni Montréal i Canada. De følgende syv månedene var han med på en solidaritetskampanje for den spanske annen republikk og reiste rundt i Canada og USA.

Uroet av nyhetene om Japans intensiverte angrep på kinesisk territorium bestemte han seg for å bistå kinesiske, kommunistiske stridskrefter, reiste av sted og kom frem til dem mot slutten av februar 1938.

Lege i Kina[rediger | rediger kilde]

Samtale med befalet

Den kinesiske sanitetstjeneste var i enda dårligere forfatning enn den spanske hadde vært i. Det manglet utstyr og fagfolk. De sårede fikk ikke behandling, men måtte ofte fraktes i dagevis bak fronten før de fikk legehjelp.

Bethune begynte med reorganiseringen av saniteten. Etter hvert fikk han i stand mobile kirurgiske feltlasaretter. Det var ytterst vanskelig å få til et system for blodtransport, noe som blant annet skyldtes blokader. Under en operasjon pådro han seg en snittskade og ble blodforgiftet. Som følge av den døde han den 12. november 1939 i Huangshikou (黄石口乡) i kommunen Tang (唐县) i prefekturet Baoding i provinsen Hebei.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Hans arbeid og utrettelige innsats i Kina gjorde dypt inntrykk også på Mao Zedong, som senere skrev essayet Til minne om Norman Bethune (紀念白求恩, Jinian Bai Qiu'en), som handlet om Bethunes tid i Kina. Mao skrev innledningsvis: «Som uselvisk internasjonalist er Doktor Bethune et forbilde for alle mennesker».[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Norman-Bethune, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Base biographique, oppført som Henry Norman Bethune, BIU Santé person ID 48770[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Artists of the World Online, oppført som Henry Norman Bethune, AKL Online kunstner-ID 10122765[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID bethuneh[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, oppført som Norman Béthune, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0009756[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 2. mars 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.cdnmedhall.org[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]