Norges delegasjon til NATO

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norges delegasjon til NATO (NORDEL) er utenriksstasjon som ivaretar Norges interesser ved NATOs hovedkvarter i Brussel.

Delegasjonen ble etablert i 1950 i London og flyttet i 1952 til Paris, der det ble etablert en felles delegasjon til Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) og NATO.[1] Etter at man i 1966 flyttet det militære hovedkvarteret Supreme Headquarters Allied Powers Europe fra Paris til Mons i Belgia, ble den norske delegasjonen i 1967 flyttet til Brussel og NATOs hovedkvarter der.[2]

Delegasjonen ledes av den norske NATO-ambassadøren som også er Norges faste representant til Det nordatlantiske råd som møtes to ganger i uken til lunsj og uformelle samtaler.[3] NORDEL ledes fra 2018[4] av ambassadør Øystein Bø og har et tyvetall medarbeidere med kontorer i NATO sitt hovedkvarter.

I Brussel ligger også Norges ambassade til Belgia og Norges delegasjon til EU som utgjør Norges største utenriksstasjon.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Omang, Reidar: Utenrikstjenesten, Oslo: i kommisjon hos Gyldendal, 1954, s. 22. Digitalisert utgave fra Nasjonalbiblioteket.
  2. ^ Vår NATO-delegasjon på flyttefot i neste måned i VG den 13. september 1967.
  3. ^ Forsvaret i Store norske leksikon.
  4. ^ NRK (2. februar 2018). «Øystein Bø blir ny Nato-ambassadør». NRK. Besøkt 30. desember 2019. 
  5. ^ Norges delegasjon til EU og Norges ambassade til Belgia søker regnskapsfører Arkivert 8. mars 2016 hos Wayback Machine. i Politikkavisen den 20. februar 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]