Norges Røde Speiderforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norges Røde Speiderforbund var en norsk speiderbevegelse som var i drift i perioden 19221927. Den var dannet av Arbeiderpartiet for å motvirke den konservative speiderbevegelsen, som Arbeiderpartiet mente hadde som eneste oppgave å «skape lydige soldatemner for det kapitalistiske samfunnet». Det røde speiderforbundets formål var å «virke for barnas kommunistiske opdragelse, saa de kan tilegne seg den kommunistiske livsoppfatning».


Den Røde Speiderbevegelse Norges Speiderguttforbund

Jeg lover efter beste evne:

Å dyktiggjøre mig for arbeiderklassens kamp
Alltid være en god kamerat
Å følge korpsets lover

Jeg lover efter beste evne:

Å tjene Gud, konge og fedreland
Å hjelpe andre
Å leve efter speiderloven

En tilsvarende svensk arbeiderspeiderbevegelse hadde blitt stiftet i 1909. Det ble opprettet norske arbeiderspeiderkorps blant annet i Kristiania, Bergen, Trondheim, Hamar, Gjøvik, Drammen og Moss. Korpset i Kristiania ble dannet som en del av Grünerløkkens kommunistiske ungdomslag. Blant de første patruljeførerene her var Haakon Lie og Ola Hofmo. Det ble i 1923 gitt ut en håndbok for den norske arbeiderspeiderbevegelsen.

Friluftslivet ble ikke like høyt prioritert som hos de tradisjonelle speiderne, da friluftslivet ble betraktet mer som en aktivitet for samvær enn som en verdi i seg selv.

Som den øvrige arbeiderbevegelse, ble også de røde speiderne rammet av splittelsene utover i 1920-tallet, første gang i forbindelse med splittelsen av Arbeiderpartiet i november 1923, og neste gang i forbindelse av eksklusjonen av Mot Dag i 1925. På dette tidspunktet var de røde speiderne splittet i tre ulike organisasjoner.

Framfylkingen ble vedtatt opprettet på Arbeiderpartiets landsmøte i 1933, og kan sies å være en senere videreføring av de røde speiderne.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • frifagbevegelse.no, 15. november 2007: Den røde speideraand[død lenke]
  • Sondre Ljoså, ”At göra barnen til socialister är at göra dem till människor”, Norges Røde Speidere, Fortid, s 38, nr 2, 2006