Norges Jeger- og Fiskerforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges Jeger- og Fiskerforbund
Org.nummer956792150
Stiftet10. februar 1871[1][2]
LandNorge
UtmerkelserDen norske friluftslivprisen (2010)
Nettstednjff.no (no)

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), etablert i 1871,[3] er landets eneste riksdekkende interesseorganisasjon for både jegere og sportsfiskere, og regnes som et av de viktigste miljøene for formidling av kunnskap om jakt og fiske i Norge. NJFF hadde ved inngangen av 2009 i overkant av 117 000 medlemmer, fordelt på nesten 600 lokalforeninger og 19 fylkeslag. Forbundet rådspørres av myndighetene i alle større saker av betydning for de norske jakt- og fiskeinteresserte; endringer i lover og forskrifter, jakttider, jakthundbruk, spørsmål om våpen og ammunisjon, regulering i bruken av fiskeredskaper, etablering av verneområder, inngrep i naturen osv.

Forbundets primæroppgave er å sikre allmennhetens tilgang til jakt- og fiskemuligheter i framtiden. Derfor har organisasjonen et sterkt engasjement innen naturforvaltning og ulike jakt- og fiskepolitiske spørsmål. Forbundets visjon er «jakt- og fiskeglede til alle - for alltid», mens løftet til medlemmene er at «vi gjør deg til en bedre jeger og fisker». NJFF er også landets største aktør innen jegeropplæring, og utdanner omtrent tre fjerdedeler av alle som tar jegerprøven i løpet av et gitt år, og er samtidig instans for utdanning og godkjenning av alle norske jegerprøveinstruktører. De har også en rekke kurs innen andre fagområder, som fluefiske, jakthunddressur etc.

Forbundet utgir bladet Jakt & Fiske, som er landets største og eldste magasin for jegere, sportsfiskere og friluftsfolk. NJFF er medlem av den europeiske organisasjonen Federation of Associations for Hunting and Conservation of the EU (FACE).

Skytegrener[rediger | rediger kilde]

NJFF arrangerer flere grener i konkurranseskyting for rifle og hagle.[4]

Rifle[rediger | rediger kilde]

Løpende elg (LE)
Skytes med rifle på statisk og bevegelig mål på 100 meter. Også kjent som elgskyting eller elgbaneskyting. Det konkurreres hovedsakelig i to typer klasser basert på utstyr, som er sporterklassene og jegerklassene. Disse klassene er videre delt inn etter ferdigheter
Jaktfelt (JF)
Skytes med rifle på varierende avstander mellom ca. 40-200 meter. Det skytes mot ulike dyrefigurer, og skytestillingene er vanligvis stående, sittende og liggende. Det konkurreres hovedsakelig i to typer klasser basert på utstyr, som er sporterklassene og jegerklassene. Disse klassene er videre delt inn etter ferdigheter. Med totalt 30 skudd er da maksimal poengsum 150 poeng.
Kulesti (KS)
Kulesti skytes med rifle mot jaktfeltfigurer på avstander under 80 meter. Det benyttes samme utstyrsklasser som i jaktfelt. Et stevne består av 24 skudd og maksimal poengsum er 120.[5]

Hagle[rediger | rediger kilde]

Figur​​jakt (FJ)
Skytes med hagle mot pappskiver som sklir i terrenget langs et løpebånd. Antall treff registreres og telles opp. Et stevne består som regel av 10 stasjoner.
Ja​ktsti (JS)
Som på figurjakt skytes det med hagle mot pappskiver som sklir i terrenget langs et løpebånd. I tillegg skytes det også på leirduer, og det kommer noen poster hvor det stilles teorispørsmål fra jegerprøvepensum. Et stevne består som regel av 10 stasjoner. For tiden arrangeres det ikke norgesmesterskap i ja​ktsti.
Je​​gertrap (JT)
Skytes med hagle på trapbane mot fragående leirduer. Det skytes som regel 25, 50 eller 100 skudd.
Leirduesti (LS)

Skytes med hagle, enten mot leirduer på ein leirduesti eller på en sportingbane (kastemaskiner med varierte skytevinkler). Det skytes både mot enkle og doble leirduer, og som regel 50 eller 100 skudd.

Kombinert[rediger | rediger kilde]

Nordisk jaktsky​​ting​​​ (NJ)
En konkurranse i nordisk jaktskyting består av en del med hagle og en del med rifle.

Hagledelen består enten av:

  • Nordisk trap med 25 leirduer (maksimalt 100 poeng) og NJS jeger sporting 25 leirduer (maksimalt 100 poeng), eller
  • Leirduesti (maksimalt 100 poeng).

Rifledelen består både av:

  • Løpende elg (maksimalt 100 poeng) og
  • Stillestående rådyr (maksimalt 100 poeng).

Utstyrsreglene i nordisk jaktskyting skiller seg litt ut (f.eks. med tanke på kaliber) ettersom dette er et felles regelverk for de nordiske landene.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Nåværende leder er Knut Arne Gjems fra Hedmark som ble valgt på landsstyremøte i 2018 og gjenvalgt på landsstyremøte i 2021.

  • Klaus Kjeldsrud, ? (1960–1975)[6]

...

  • Runar Rugtvedt, Bamble JFL (2012–2018)[7]
  • Knut Arne Gjems, Hedmark (2018– )[8]

Se også[rediger | rediger kilde]

Andre skytterforbund i Norge[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no, besøkt 26. august 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ opencorporates.com, besøkt 26. august 2023[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ brreg.no - Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret
  4. ^ «NJFF Jakt Skytegrener.aspx». Arkivert fra originalen 7. november 2017. Besøkt 5. november 2017. 
  5. ^ «NJFF Hedmark Kulesti.aspx». Arkivert fra originalen 7. november 2017. Besøkt 5. november 2017. 
  6. ^ «Dagfinn Huseby gullmerkemann i NJFF». Drammens Tidende og Buskeruds Blad 1976.08.03. Drammens Tidende og Buskeruds Blad. Norge;Viken;Drammen. 3. august 1976. s. 8. «Klaus Kjeldsrud som var formann i NJFF fra 1960 til 1975, er utnevnt til forbundets æresmedlem.» 
  7. ^ «Oddvar Vermedal og Runar Rugtvedt utnevnt til nye æresmedlemmer i NJFF». Norges Jeger- og Fiskerforbund. 28. september 2021. Besøkt 24. juni 2023. 
  8. ^ «Dette er det nye forbundsstyret i Norges Jeger- og Fiskerforbund». Norges Jeger- og Fiskerforbund. 29. september 2021. Besøkt 24. juni 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]