Norges Bank (Stavanger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges Bank (Stavanger)
LandNorge
Kart
Kart
Norges Bank (Stavanger)
58°58′12″N 5°44′02″Ø

Norges Bank i Stavanger ligger på Domkirkeplassen 3. Bygget, som er tegnet av arkitekt Louis Kloster, ble tatt i bruk i 1964. Det ble tildelt A.C. Houens arkitektpris i 1975. Bygget ble også kåret som ett av Morgenbladets 12 viktigste byggverk fra etterkrigstiden. Begrunnelsen for dette var:

«Norges Bank i Stavanger er et av 1960-tallsarkitekturens høydepunkter. Sober og distingvert fremtrer fasaden nærmest som et modernistisk, tredelt renessansepalass i glass og stål. Tidløs internasjonal modernisme inspirert av Ludwig Mies van der Rohes arkitektur er kombinert med rustikk, håndmeislet betong slik at bygningen fremstår som både kontinental og nasjonal»

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygningen ble oppført som avdelingskontor for Norges Bank og ble brukt som dette til kontoret ble nedlagt i 2002.Etter at avdelingskontoret ble nedlagt, holdt Norsk Kontantservice (NOKAS) til i bygget frem til de flyttet til eget bygg på Gausel i 2007. Den 2. april 2004 kjøpte Stavanger kommune bygget for 29 millioner kroner; i tillegg brukte kommunen ca. 24 millioner kroner til å pusse opp bygget som var hovedkvarter for kulturhovedstadsåret 2008. Allerede samme år flyttet informasjonskontoret for Stavanger 2008[1] inn her og senere er bygget brukt til Turistinformasjonen. I 2017 ble bygget solgt til Camar Eiendom AS og er nå innredet til serverings- og kontorlokaler.

NOKAS-ranet[rediger | rediger kilde]

Bankbygget var åsted for NOKAS-ranet 5. april 2004. NOKAS-lokalet var i byggets kjeller med inngang fra bakgården og det tidligere banklokalet ble ikke skadet under ranet.

NOKAS-ranet forgikk i tellesentralen til Norsk Kontantservice (NOKAS) i kjelleren på dette bygget den 5. april 2004, ca. klokken 08.00. Gjerningsmennene kom unna med 57,4 millioner kroner i ransutbytte, hvilket gjør dette til norgeshistoriens største ran. Det ble avfyrt en rekke skudd mot politiet og politiets biler. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept i denne skuddvekslingen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]