Nordre park (Hønefoss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordre park
Minneplaketten etter Elling M. Solheim
Kart
Nordre park
60°10′13″N 10°15′26″Ø

Nordre park (også kalt Nordsiaparken og tidligere også Branntomta) er en liten «grønn lunge» langs med nordbredden av Hønefossen, omtrent midt i byen Hønefoss. Parken ligger direkte i tilknytning med Hønefoss bru og Nordre torv, i bydelen Nordsiden.[1] Den ble anlagt der etter den siste bybrannen, som herjet den opprinnelige trehusbebyggelsen på stedet den 12. august 1878.

Nordre park strekker seg ned langs Hønefossens nordbredd og er en liten oase av grønt og blomster om sommeren. Sentralt i parken er det reist en minnebauta over falne her i distriktet i andre verdenskrig. Langs elvebredden, like nedenunder fossen, finnes også en mindre minnestein over ringeriksdikteren Elling M. Solheim. Tidligere var det både drikkefontene og offentlig toalett vest i parken, men disse publikumstilbudene har for lengst gått tapt. I den vestre delen av parken kan man imidlertid fortsatt se den gamle grunnmuren etter den såkalte «Brennerigården», som ble revet i 1934. Grunnmuren er reist av huggene natursteiner og fungerer i dag nærmest som en terrasse ut mot Storfossen.

Langs elvekanten og fossen er det anlagt en asfaltert gang- og sykkelsti, som begynner ved Hønefoss kraftstasjon II og ender opp ved Overmannsund bru over Randselva. Stien går under bybrua og passerer gangbroen over til Tippen, Gledeshuset og på nedsiden av Riddergården og Bilthuggertangen, der ærverdige Glatveds Hotel lå til det brant ned under andre verdenskrig, og der nye Glatved Brygge er anlagt like nedenfor, samt nedenfor nå nedlagt Hønefoss skole langs Randselva. Det ærverdige skolebygget har imidlertid fått nye leietakere og andre oppgaver.

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tilgjengelige turområder i Hønefoss» (PDF). Ringerike kommune. Arkivert fra originalen (PDF) 5. mai 2018. Besøkt 4. mai 2018. 

Se også[rediger | rediger kilde]