Nordre gravlund (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordre Gravlund Oslo. Baklund familiegrav opprettet av Johan Baklund 1913. Støtte reist av familien 1921, restaurert 2015. Dekor ved Anita Baklund. Original skrift gjenskapt av Oslo Monument AS.
Martinsens familiegravsted med skulptur av Gustav Lærum (sørgende kvinne)
Nordre Gravlund kapell
Foto: Anne-Sophie Ofrim
Minnesbauta over 23 medlemmer av NKPs sentralkomite, ofre i den antinazistiske motstandskampen 1940-45. Skulptur av kunstneren Odd Hilt.
Høst ved Nordre gravlund (foto: Geir J. M. Hval, 2022)

Nordre gravlund er en gravlund i Oslo, mellom Ullevål universitetssykehus og Sagene. Området, som er på 160 dekar, avgrenses i grove trekk av Thulstrups gate, Jutulveien, Uelands gate, Kierschows gate og en gangsti fra sykehusområdet til krysset Kirkeveien/Geitmyrsveien. Diagonalt gjennom gravlunden, som har adresse Kierschows gate 10, går Tåsenveien.

Det blei først anlagt kirkegård på området i 1884. Deler av det opprinnelige arealet er seinere avgitt dels til sykehuset, dels til Geitmyra skolehager og dels til gategrunn. Men gravlunden er også utvida flere ganger.

Det er et mindre kapell ved hovedinngangen. Det var i utgangspunktet en låve under Geitmyra gård.

Ved kapellet er et minnesmerke over 23 medlemmer av sentralkomiteen i Norges Kommunistiske Parti, drept under andre verdenskrig. Det er utført av Odd Hilt. Et noe unorsk gravmæle er gravstedet til Gustav Martinsen, som eide Bjølsen Valsemølle, og hans familie.

Andre kjente personer som er gravlagt på Nordre gravlund er:

Det er et eget gravfelt for Diakonhjemmet.

Oskar Braaten skriver i fortellinga «En hjemkomst»: «Når de gamle maskinene tok til å bli skrøpelige, blev de revet ned og slått i stykker og kjørt bort og solgt som skrap. Når folkene hadde gjort i fra sig, blev de kjørt op på Nordre Gravlund og gravd ned der.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bergmo, Tonje (30. januar 2014). «Anbjørg Sætre Håtun bisettes». NRK. Besøkt 5. august 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tvedt, Knut Are, red. (2010). Oslo byleksikon (5. utg.). Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 391. ISBN 978-82-573-1760-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]