Sosialistisk Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nordland Sosialistisk Ungdom»)
Sosialistisk Ungdom
LandNorge
Leder(e)Synnøve Kronen Snyen (2020–)
Grunnlagt1975/1981
HovedkvarterHagegata 22, Oslo
Antall medlemmer1 277 (2020)[1]
IdeologiSosialisme[2]
Demokratisk sosialisme[2]
Radikalfeminisme[3]
Økososialisme
Nettstedsu.no (no)

Sosialistisk Ungdom (SU) er ungdomsorganisasjonen til Sosialistisk Venstreparti. SUs ideologi er sosialisme og radikalfeminisme. De beskriver seg selv som en ungdomsbevegelse som kjemper for rettferdig fordeling og like muligheter for alle.

SU har lokallag i alle de 11 fylkene og hovedkontoret ligger i Hagegata 22 på Tøyen i Oslo. Ved skolevalget i 2019 stemte hver tiende elev på Sosialistisk Venstreparti.

Sentralstyret til Sosialistisk Ungdom består av 13 personer, og arbeidsutvalget består av fire av disse. Leder, generalsekretær, 1. og 2. nestleder sitter i arbeidsutvalget som blant annet behandler seksuell trakassering innad i organisasjonen.

Organisasjonen består av fem utvalg, som alle jobber med forskjellige temaer, utvalgene er: Faglig utvalg, som jobber med blant annet sosialisme og arbeidsliv. Internasjonalt utvalg, som jobber med blant annet skatteflukt og sikkerhetspolitikk. Miljøpolitisk utvalg, som jobber med blant annet systemkritikk og klimarettferdighet. Feministisk utvalg, som jobber med blant annet vold mot kvinner og samtykkelov og Antirasistisk utvalg som blant annet jobber med utvikling av antirasistisk politikk og med å skolere organisasjonen i antirasisme. Alle utvalgslederne sitter i sentralstyret.[4]

Politikk[rediger | rediger kilde]

SU organiserer ungdom til å forandre eget liv. Deres hovedsaker 2014 til 2016 er arbeid, psykisk helse og klima. De jobber daglig for en skole med færre tester og mer læring, å øke respekten for yrkesfag, mindre skatt på vanlige folk - mer for de rikeste, å stoppe klimakrisa og et skikkelig hjelpetilbud til alle som sliter med psykiske problemer.

I 2014 og 2015 har SU gjennomført kampanjene ReddGaza, #GodNok og Respekt for Yrkesfag.

Våren 2015 løftet ungdomspartiet flere debatter om teste- og puggeskolen. SU påsto denne generasjonen er en generasjon med større psykiske problemer, enn noen generasjon tidligere. UngData-undersøkelsen 2013 viste at 1 av 5 jenter stresser seg syke. Et enormt press på utseende og en skole med for stort fokus på testing og pugging var partiets forklaring på hvorfor det var slik. SU foreslo å gå over til en skole med respekt for forskjellige måter å lære på. De mente skolens viktigste oppgave var å lære elevene evner og ferdigheter - ikke å pugge til en prøve.

Partiets daværende leder, Nicholas Wilkinson, var i media med flere forslag. Blant annet foreslo han å fjerne eksamen, og erstatte det med et prosjekt elevene skulle drive frem på egen hånd. Han foreslo også å endre opptakssystemet til høyere utdanning, slik at bare de relevante karakterene skulle telle når man søkte seg til universitet eller høyskole.

Historie[rediger | rediger kilde]

SU ble først stiftet i januar 1975. Flere partier på venstresiden hadde da bestemt seg for å danne Sosialistisk Venstreparti. Deres ungdomspartier var raskere ute, med noen måneder. Organisasjonen ble først nedlagt i 1981 for å løse interne politiske stridigheter, men ble gjenopprettet dagen etter. Da uten medlemmene av opposisjonen, som senere dannet Arbeidermaktgruppa. I tillegg til kampen for sosialisme og feminisme, har organisasjonen jobbet mye med spørsmål som miljø, antirasisme og ungdomstilbud. Organisasjonen jobber også mye med internasjonal solidaritet, blant annet med Colombia og Palestina. SU har dessuten drevet solidaritetskampanjer i land som Bosnia-Hercegovina, USA, Guatemala, Kurdistan, Venezuela og Nigeria. SU var tidligere involvert i et U-lederprogram sammen med JUCO i Colombia og JFMLN i El Salvador, som var støttet av LNU. Som en del av hjertet for verden har organisasjonen vært sterk i sin kritikk av utenrikspolitikken til land som USA og Russland, og Norges holdning til denne.

Sosialistisk Ungdom ga tidligere ut magasinet Kraftverk. Organisasjonen har også gitt ut flere bøker. De viktigste de siste årene er «Du skal ta ledelsen og makta I og II», «Feminisjon», «En verden å vinne» og en håndbok for ungdomsaktivister kalt «Aktivisthåndboka.» I 2015 sluttet SU med Kraftverk, og begynte heller å sende ut månedlige nyhetsbrev til alle som ønsker å motta det.

Sommerleir[rediger | rediger kilde]

SU har hvert år siden midten av 1990-årene arrangert sommerleir. Sommerleir er SUs største arrangement, og trekker mellom to og tre hundre personer mellom 13 og 30 år, hvert eneste år. Arrangementet inneholder politiske innledninger, kulturelle verksteder og kveldsunderholdning. I 2012 ble sommerleiren arrangert på Nordtangen i Oppland. I 2013 ble sommerleiren arrangert på Gulsrud leirsted i Modum kommune, 23. til 28. juli. Siden 2016 har sommerleiren igjen blitt arrangert på Utøya i Hole i Buskerud.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://framtida.no/2023/03/14/medlemstal.
  2. ^ a b Prinsipprogram Arkivert 14. juli 2015 hos Wayback Machine.
  3. ^ «Gjeldende vedtekter for Sosialistisk Ungdom» (PDF) (norsk). Sosialistisk Ungdom. Besøkt 24. september 2022. «Sosialistisk Ungdoms (SUs) formål er å organisere ungdom i kamp for sosialisme og radikalfeminisme, slik det kommer til uttrykk i SUs prinsipprogram.» 
  4. ^ «Sentralstyret» (norsk). Sosialistisk Ungdom. Besøkt 15. februar 2022. «Sentralstyret består av leder, generalsekretær og 11 andre styremedlemmer. De står for den daglige politiske og organisatoriske driften av SU nasjonalt.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]