KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nordjyllands Kunstmuseum»)
KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg
Beliggenhet
LandDanmark[1]
StedAalborg kommune
Historiske fakta
FormålMuseum
ArkitektAlvar Aalto
Etablert1972
Kart
Kart
KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg
57°02′34″N 9°54′20″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg ligger i et tidligere grustak i Aalborg og er tegnet av Elissa og Alvar Aalto og Jean-Jacques Baruël. Det ble oppført 19681972 med adresse til Skovbakken. Kunsten var samlokalisert med Aalborg Museum før det fikk eget bygg. Navnet var til å begynne med Aalborg Kunstmuseum og en periode Nordjyllands Kunstmuseer, afd. Ålborg.

Bygget er oppført i Carrara-marmor i likhet med Oslos nye operahus. Detaljene er i redwood, asketre, kobber og messing. Utformingen gir muligheter for nøytralt overlys i flere avdelinger som kan forfleres ved skillevegger, og bygget er omgitt av en liten skulpturpark, som fortsetter ned mot sentrum av byen.

Museet fokuserer primært på kunst fra ca. 1900 og til nåtiden. Museet er velforsynt med kunst av bl.a. CoBrA-gruppen, med mest vekt på Asger Jorn, og utveksler stadig bilder og utstillinger med andre europeiske kunstinstitusjoner.

Museumsbygningen med omgivelser ble fredet i 1995[2], men fikk i 2016 en stor utvidelse.

Lars Rostrup Bøyesen var museets første direktør frem til 1979. Han tillegges æren for å ha forvandlet tidligere Aalborg Kunstmuseum til dagens institusjon.

Museets nåværende direktør er arkitekten Lasse Andersson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 
  2. ^ «Sag: Nordjyllands Kunstmuseum» (dansk). Fredede & bevaringsværdige bygninger / Slots- og Kulturstyrelsen. Besøkt 18. juli 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]