Nordisk Nettverk for Avantgardestudier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nordisk Nettverk for Avantgardestudier er et nordisk forskningsnettverk som er støttet av Nordforsk 2004–2009, og har status Nordic Research Gem 2008.[1]

Nordisk Nettverk for Avantgardestudier har til mål å styrke og koordinere mindre og spredte nasjonale forskningsmiljøer innad i de nordiske landene, fremme utveksling av kunnskap og undersøke likheter og forskjeller mellom de nordiske avantgardene. Nettverket arrangerer en årlig konferanse, og innenfor rammene av det nordiske nettverket skal det utarbeides en 4-binds verk om De nordiske avantgarders kulturhistorie. Tania Ørum, Københavns Universitet, leder nettverket, Per Bäckström, Universitetet i Tromsø og Bodil Børset, NTNU, er koordinatorer for Norge.

Det nordiske forskningsnettverket er en videreutvikling av det danske forskningsnettverket «Avantgardernes genkomst og aktualitet» som ble støttet av Det humanistiske Forskningsråd 2001–2004. Det nordiske nettverket har også stått sentralt i etableringen av et europeisk forskningsnettverk, European Network for Avant-Garde and Modernism Studies (EAM), der den første konferanse ble avholdt i Gent, Belgia i mai 2008. Innenfor EAM har det nordiske nettverket en viktig oppgave med å synliggjøre nordisk avantgardeforskning internasjonalt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • 2005 En tradition af opbrud. Avantgardernes tradition og politik, Charlotte Engberg, Marianne Ping Huang, Tania Ørum (red.), København: Spring forlag.
  • 2006 Ritið – temanummer om ”framúrstefnur” (avantgarde), Benedikt Hjartarson(red.), Faculty of Humanities, University of Iceland, nr. 1.
  • 2007 Centre-Periphery. The Avant-Garde and the Other, Per Bäckström (red.), Nordlit. Arbeidstidsskrift for litteratur, Faculty of Humanities, University of Tromsø, nr. 21.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]