Nordfjordbunad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nordfjordbunad er en bunad fra Nordfjord, en region nord i Sogn og Fjordane. Det har vært flere ulike versjoner av stakken på Nordfjordbunaden, både grå og brune varianter har vært påvist, men den svarte er mest brukt, og er anerkjent som den offisielle Nordfjordbunaden.

Kvinnebunaden har svart, foldet stakk med et vevet bånd nederst. Livet kan være svart, rødt eller grønt, og er kantet med det samme vevde båndet som nederst på stakken. Forkledet er vevd, med broderi av ulike lokale versjoner og tradisjoner. En brodert lomme skal henge på venstre side. Skjorten er også brodert, rundt krage og ermer. Det hører også til en kep. Brosjen er av sølv, og grønne steiner er vanligst til denne bunaden. Det er ikke vanlig med hodeplagg til kvinnebunaden.

Herrebunaden er også svart. Bunaden har en nikkers, kalt klaffebukse, i helt svart. Det fins også helbuksevarianter av mer dresslignende snitt. Jakken er livkort og rekker til bukselinningen. Det finnes også en sidere variant som rekker nedenfor setet bak, og er skåret høyere ved bukselinningen fremme. Den har broderier i grønt eller svart på svart på kragen. Vesten er vanligvis grønn (den kan være rød), og noen versjoner har røde pyntelinjer i kantene. Skjorten er ikke ulik kvinnebunaden, men er gjerne litt lettere brodert. Bunaden er godt utstyrt med sølvknapper (messing kan benyttes som et billigere alternativ). Klaffebuksen har seks knapper i livet og tre på hver legg. Jakken har åtte knapper i to rekker. Den skal ikke kneppes, men kan festes på fremsiden via en sølvlenke. Vesten har seks knapper i to rekker, og skal kneppes. Den kan velges sølvur til vestlommen og bunadkniv plassert på høyre side. Det er vist bilder med mange ulike hatter til bunaden, men det foreligger ikke en standard.

Folkedrakter fra Nordfjord på 1800-tallet[rediger | rediger kilde]

Brud og brudgom fra Nordfjord med foreldre og gjester utenfor huset i Briksdalen omkring 1906. Bruden har bunad og brudekrone.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]