Kalmarunionens flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nordens flagg»)
Nordens flagg i samme proporsjoner som Danmarks flagg.

Kalmarunionen- eller Nordens flagg (opprinnelig kalt Rigens banner) er et flagg som i 1430 ble forsøkt innført av kong Erik av Pommern. Flagget var gult med et rødt kors, trolig etter mønster av Dannebrog, og kanskje meningen var å ha fargene fra det norske riksvåpenet.

Fra midten av 1990-årene til 2007 brukte man på Orknøyene et tilsvarende flagg til å symbolisere øygruppen. I 2007 ble det valgt et nytt flagg, og ”Kalmarunionens flagg” står dermed igjen uten en offentlig innehaver. Den svenske kirkens våpenskjold er imidlertid nokså likt og kan brukes som flagg. Det kan derfor oppstå forveksling. Eventuelle nye brukere og/eller innehavere av et flagg som er gult med rødt kors, bør derfor være oppmerksom på faren for sammenblanding både med dette svenske flagget og med det gamle Kalmar-flagget.

Hvert år den 17. juni, på Kalmarunionens fødselsdag, heises flagget på det tidligere Helsingborg slott i Skåne.[1]

Flagget er i noe mindre grad brukt av moderne skandinavister. Se skandinavisme.

Svanesymbolet[rediger | rediger kilde]

Svanesymbolet ble brukt for første gang på en plakat for Nordens dag i 1936.[2] Svanen symboliserer nordisk samarbeid og logoen er den offisielle logoen for nordisk samarbeid, Nordisk råd og Nordisk ministerråd.[3]

Nordens nasjonale flagg[rediger | rediger kilde]

De nasjonale flaggene i norden teller både stats- og områdeflag. Blant dem kan nevnes: Danmarks flagg, Finlands flagg, Færøyenes flagg, Grønlands flagg, Islands flagg, Norges flagg, Samisk flagg, Sveriges flagg og Ålands flagg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Flaggan som blivit ett frågetecken, Helsingborg Dagblad. Besøkt 5. febr. 2014
  2. ^ «History of the logo — Nordic cooperation». archive.is. 15. april 2013. Archived from the original on 15. april 2013. Besøkt 17. mai 2020. 
  3. ^ «Design manual Nordic Council of Ministers and Nordic Council». design-en.norden.org. Besøkt 17. mai 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]