Nord-Sel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stue ved Romundgard nedre på Nord-Sel
Sel stasjon som inngår i Dovrebanen er på Nord-Sel. Stasjonen har ikke lenger passasjertrafikk.
Nord-Sel kirke

Nord-Sel (også kalt Sel) er et tettsted i Sel kommune i Innlandet, og ligger ved Lågen i Gudbrandsdalen, omtrent 13 kilometer fra kommunesenteret Otta. Dovrebanen går gjennom Nord-Sel på vestsiden av Lågen og betjente tidligere Sel stasjon, og Europavei 6 går på østsiden av Lågen. Nord-Sel kirke ligger på Nord-Sel.

Nord-Sel var tidligere kommunesenter i Sel kommune, men etter at Dovrebanen kom og Otta stasjon ble gjort til knutepunkt mot Ottadalen og videre vestover, overtok Otta som kommunesenter.

I Sigrid Undsets romanserie om «Kristin Lavransdatter» er hovedpersonens oppvekst lagt til Jørundgard på Nord-Sel. Det er spilt inn film på gården. Årlig arrangeres teateroppsetningen «Kristinspelet» der.

Dansefestivalen er et stort arrangement som blir arrangert på Nord-Sel. Den er også den største av sitt slag i Norge. Dansefestivalen har som slag ord, "Råte løyle" som er dialekt ord for "Veldig gøy/trivelig".

Det er en matbutikk, Joker Sel, og en bensinstasjon, YX, eget turlag, eget idrettslag med ski og fotball samt allidrett på Nord-Sel. Sel hadde også egen skole, men fra høsten 2019 ble den nedlagt. Elevene ble flyttet til Otta skole krets.

Kjente turmål i området inkluderer Steinkyrkja og Utsikten ved Tolstadåsen. Sel turlag og Sel grendalag har gjennom de siste årene utbedret turtilbudene med en ny gapahuk på Utsikten og gjennom forbedring av stiene. Sel grendalag har også etablert en park i "sentrum" som er under utbygging. Denne parken har fått navnet "Sel aktivitetspark". Park navnet ble offisielt under en avduking høsten 2020, samtidig som et nytt tuftepark anlegg blei åpna av ordføreren i Sel Eldri Siem.


Referanser[rediger | rediger kilde]