Nora Plau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nora Plau
Født5. sep. 1958Rediger på Wikidata (65 år)
Oslo
BeskjeftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Nora Charlotte Plau (født 5. september 1958 i Oslo) er en norsk skuespiller, danser, sanger og regissør/koreograf. Plau har spilt roller fra både moderne og klassisk teaterrepertoar; blant andre Ofelia i Hamlet (Vesterbottensteatern), Ingrid i Peer Gynt (Dalateatern), Baronen i Jeppe på Bjerget, Adelaide i Otto Weiningers sista natt (Radioteatern i Stockholm), samt i 1600-talls komedier mot blant andre Hans Bendrik på Gamla Teatern i Eskilstuna. Hun har regissert og koreografert noe i Norge; blant annet Snehvit og de syv dvergeneDrammen Teater (1997), og koreografi på Tante Blomst for Teaterfabrikken i Ålesund, med gjestespill på Teatret Vårt i Molde.

Plau var tidligere med og drev teaterinstituttet Nordanlandets Institut för Folklig Teater, Musik och Dans.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Hun har studert med blant annet skuespiller Gunnar Olram og sangpedagog Anne Brown i Oslo og har i tillegg 10 års dansestudier hos Greta Dahl, Eva Haalke, Main Kristoffersen og Egon Weng. Hun gikk musikk-teaterlinjen på Romerike Folkehøyskole 76-77. Hun studerte også med sangpedagog Torsten Føllinger i Stockholm og Rico Rønnbeck (Dramaten).

Karriere[rediger | rediger kilde]

Plau startet karrieren som danser på Teatro Cilea i Napoli, i samarbeid med komponist og musiker Pino Daniele (1975–76). Hun medvirket senere i Den Gudomliga Komedin på ROJ i Stockholm i samarbeid med komponist og gitarist Lutte Berg. I 1987 spilte hun den kvinnelige hovedrollen mot Tomas von Brömssen i filmen Bulan[1], som var regissert av Karsten Wedel. Hun mottok Sandrews Kunstnerpris i Sverige i 1987. I 1988 studerte hun hos Theatre du Soleil og regissør Ariadne Mnouchkine i Paris og også på Cardiff Laboratory Theatre i Wales.

Hun var del av fast skuespillerstab med regissør og teatersjef Peter OskarsonFolkteatern i Gävleborg i 7 år. Sammen drev de dyptpløyende teaterforskning og arbeidet frem en ny teaterform basert på klassisk, vestlig teatertradisjon, mime, akrobatikk, folkedans, samt elementer fra glemte, europeiske teatertradisjoner. På Folkteatern i Gävleborg hadde hun roller som blant annet sjamanen, en ledende rolle i syvtimers eposet Den Stora Vreden. Forestillingen ble spilt over to år i Gasklockan i Gävle og i en nedlagt industrikatedral i Iggesund.

Plau var med i flere år og drev teaterinstituttet Nordanlandets Institut för Folklig Teater, Musik och Dans i samarbeid med Peter Oskarson, dramaturg Jan Mark og skuespiller Rolf Lassgård. Der gjorde hun en rekke roller i Peter Oskarsons regi, samt ledet workshops for skuespillere, dansere og teaterstudenter. I 1990 var hun med på oppsetningen av en PekingoperaforestillingDramatens Lilla Scen i Stockholm, som var et samarbeid med Pekingoperaakademiet i Beijing og Shanghai.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nora Plau». IMDb. Besøkt 28. desember 2017.