Noman Mubashir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noman Mubashir
Født1974Rediger på Wikidata
Lørenskog
BeskjeftigelseJournalist, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedLørenskog videregående skole
NasjonalitetNorge
UtmerkelserTV-prisen (2008)

Noman Mubashir (født 1974[trenger referanse]Lørenskog) er en norsk programleder i NRK.

Noman Mubashir begynte sin karriere som reporter for Migrapolis på NRK og fortsatte etter hvert som nyhetsanker for Østlandssendingen i NRK. Han har gitt ut fire bøker. Hans første utgivelse var Mitt liv som Ola Noman, hvor han forteller på en humoristisk måte hvordan det var å vokse opp som barn av pakistanske innvandrere på Lørenskog.[1] Hans andre bok var En Noman i Pakistan som er reisebrev fra Pakistan, basert på hans NRK-serie med samme navn. Han har også gitt ut kokeboka Yum Yum med Noman og romanen Oslostaner som blant annet handler om muslimske ekstremister.

Mubashir var den første norske muslim som har ledet lørdagsunderholdningen i NRK, da han ledet Sommeråpent 30. juli 2005. Han har siden jobbet som reporter for Frokost-TV, vært programleder for Drømmerollen og for matprogrammet Yum yum på NRK. Han har også ledet livssynsserien Oh My God og reiseserien Hva har du i bagasjen (foreløpig to sesonger) hvor han tar med norske kjendiser til et sted i verden hvor de har sine røtter. I sesong en fant NRK supermodell Vendela Kirsebom sin tyrkiske pappa.

Mubashir har også hatt en av hovedrollene i Nationaltheatrets Kvinnen fra det indiske hav – Bollywood Ibsen i 2006. I 2008 ble han tildelt Seerprisen fra Riksmålsforbundet.

Mubashir har jobbet for å øke aksepten for muslimer i Norge. Han tilhører den islamske ahmadiyyabevegelsen.

I 2011 deltok han i sesong 7 av TV2-programmet Skal vi danse, der han konkurrerte sammen med den profesjonelle danseren Nadya Khamitskaya. Han røk ut i programmet 22. oktober 2011 etter sin fjerde danseduell, denne gangen mot fotballspilleren Lars Bohinen og hans dansepartner Alexandra Kakurina.

Mubashir er også kjent for sin klesstil. Han har flere ganger blitt kåret til Norges best kledde mann av VG og Se og Hør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK (23. september 2004). «Nomans liv som Ola Nordmann». NRK. Besøkt 13. april 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]