Nokon kjem til å komme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nokon kjem til å kome
orig.
TekstJon Fosse
GenreSkuespill
Annen informasjon

Nokon kjem til å komme er et skuespill av den norske forfatteren Jon Fosse, utgitt i 1996. Stykket var det første Fosse skrev,[1] høsten 1992 og vinteren 1993 men det ble verken utgitt eller oppført før i 1996, da som det tredje av hans stykker; etter Og aldri skal vi skiljast (1994) og Namnet (1995). Nokon kjem til å komme hadde urpremiere på Det norske teatret i 1996 og ble utgitt av Samlaget samme år.

Handlingen i stykket er, som i de fleste av Fosses stykker, knyttet til et lite antall personer, med vage personkarakteristikker. Stykket åpner med at Ho (som er "rundt tretti år) og Han (som er i "femtiårene"[2]), kommer til et gammelt hus ved havet, som de har kjøpt og ønsker å bosette seg i, for å realisere sitt forhold. Kort tid etter ankomsten får paret besøk av Mannen, en enslig mann i slutten av tjue-åra, som både er nabo og den som har solgt dem huset. Mannen er i og for seg harmløs, men parets potensielle uro og engstelse blir projisert mot ham, og gjør ham til «en katalysator for kjærlighet, død og seksualitet».[3] Stykket har en åpen slutt, hvor det forblir uavklart hvorvidt parets forhold kan reddes.

Ulike oppsetninger har presentert stykket som psykothriller,[4] som et stykke om angst, eller som et stykke om erotikk.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ hovedkilde for artikkelen er Therese Bjørneboes artikkel om stykket i artikkelsamlinga Norsk litterær kanon. Cappelen Damm, 2008. ISBN 978-82-04-13826-2.
  2. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no. Besøkt 10. mai 2022. 
  3. ^ sitat fra Bjørneboe
  4. ^ Runar HodneNationaltheatret i 2001, ifølge Bjørneboe
  5. ^ Eirik StubøSvenska Riksteatern i 2002, igjen ifølge Bjørneboe