Nina Braaten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nina Braaten Johnsen»)
Nina Braaten
Født13. nov. 1969Rediger på Wikidata (54 år)
NasjonalitetNorge

Nina Braaten (født 13. november 1969) er en norsk sprangrytter på internasjonalt nivå.

Blant hennes prestasjoner er både lag-gull og individuelt gull i Nordisk Mesterskap i 1998[1], bronse i VM for hingster (Sire of the World) i 2002[1], 8.-plass i verdenscupen i Dortmund i 2003[1], og seier i Norway Grand Prix i 2005[1], seier i nasjonshoppingen i Polen[1][2] og 7.-plass i Grand Prix under Oslo Horse Show. Den viktigste hesten i hennes karriere er fullblodshingsten Favoritas,[3][1] som blant annet ble kåret i det tyske Holsteiner-forbundet.[4] I februar 2008 fikk Favoritas en førstepremie i Norge.[5]

Hun har også hatt topphesten Blue Lloyd, som hun har gjort stor suksess med både nasjonalt og internasjonalt.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f «Farvel, Favoritas». www.hest.no (norsk). 29. mai 2013. Arkivert fra originalen 12. april 2021. Besøkt 12. april 2021. «Allerede som åtteåring begynte resultatene å komme. Da ble han Nordisk Mester i både lag og individuelt på Strømsholm i Sverige. (---) Etter hvert ble stamtavlen til Favoritas sporet opp, og det viste seg at han var en rein fullblodshingst med svært gode linjer. Dermed ble han kåret i flere forbund, og ble en ettertraktet avlshingst. Han ble champion ved to anledninger på hingstekåringer. Som 12-åring fikk han bronse i hingste-VM, og etter det begynte han å gå de store klassene på sprangbanen. (---) Nina husker spesielt godt da de gikk dobbelt feilfritt under verdenscupen i Dorthmund, som regnes som en av de høyeste og vanskeligste verdenscupbanene. Videre har han vært på laget ved flere anledninger når Norge har vunnet nasjonshoppingen, og i 2005 vant han Norway Grand Prix. Nina har også blitt Norgesmester på ryggen hans.» 
  2. ^ «Historisk seier for landslaget». www.hest.no (norsk). Arkivert fra originalen 12. april 2021. Besøkt 12. april 2021. «De norske rytterne skrev historie da de gikk inn til en overbevisende seier i nasjonshopping i Poznan i Polen fredag 10. juni. | Det norske laget bestående av Christian Anfinnsen Øien/Gordino, Askim, Kirsti Svaboe/Gimini, Stavanger, Line Raaholt/Gustav M 2, Drammen og Nina Braaten Johnsen/Favoritas, Drøbak, skrev fredag norsk rytterhistorie gjennom å vinne den første nasjonshoppingen gjennom tidene for Norge i utlandet. (---) | Suksessen fortsatte søndag med to plasseringer i Grand Prix | Nina red Favoritas i tre klasser i Poznan, og den lille men "store" hingsten gjør sine saker bra i de fleste oppgavene den settes på. Ikke en fot feil av hesten hittil i stevnet, gjorde at forventningene var store foran søndagen Grand Prix, som hadde hele 68 startende. Og Nina og Favoritas fortsatte å imponere. Igjen ble det en feilfri runde, og ekvipasjen var skikkelig i støtet. Kirsti og like lille, men også store Gimini, har gått fra triumf til triumf i år, og igjen gikk de over målstreken uten feil. | 12 ekvipasjer ble det til slutt i omhoppingen, og Nina var først ut av våre. Hun satset friskt, og igjen ble det feilfritt og en meget god tid, som til slutt holdt til en sterk 4. plass i klassen. Kirsti fulgte opp med det samme, og plasserte seg som nummer 7.» 
  3. ^ Larsen, Torbjørn (27. oktober 2003). «Pomp og prakt i Spektrum». Akershus Amtstidende (norsk). Besøkt 12. april 2021. «–I dag hadde vi fortjent en bedre skjebne, sier Nina Braaten Johnsen etter to helt marginale riv i Worldcup konkurransen i Oslo Spektrum søndag. | Nina og hingsten Favoritas gikk feilfrie gjennom kvalifiseringsomgangen fredag. | – Favoritas er i perfekt orden. Jeg red en halvrask omgang, og lot ham få kjenne på både underlaget og miljøet. Jeg håper vi får det moro når det virkelig gjelder søndag, sier Nina. I mellomtiden hentet Nina premie i kostymehoppningen lørdag.» 
  4. ^ Foncé, Blanc. «Nina Braten Johnsen». Studforlife (fransk). Arkivert fra originalen 12. april 2021. Besøkt 12. april 2021. «Né en 1969, Nina Johnsen et son étalon Favoritas étonnent d'année en année par leurs performances. | De leur finale des championnats du monde de 7 ans au championnats d'Europe à San Patrignano. La Norvégienne a accepté de nous en dire un peu plus sur elle à l'issue de sa 3ème place du Grand Prix de Lummen.» 
  5. ^ «Endelig ble Favoritas kåret». www.hest.no (norsk). Arkivert fra originalen 12. april 2021. Besøkt 12. april 2021. «I klassen for eldre hingster fikk publikum nyte synet av de to flotte hingstene Favoritas og Kermo’s White Talisman. Endelig ble Nina Braaten Johnsens utrolige lille fullblodshingst Favoritas kåret. Og ikke bare kåret, den ble belønnet med førstepremie! For eksteriør ble han belønnet med 8 (av 10) og 9,6 for sin spranginnsats. Den har hatt særdeles gode resultater i sporten med sin rytter Nina B. Johnsen. En tydelig stolt Favoritas og en strålende fornøyd Nina danset rundt på banen i en ekte æresrunde. Hingsten har blitt 18 år, men det er fremdeles masse futt i ham. Favoritas er etter Reitar xx og Lipezk xx, og oppdrettet i Russland. Den er etter den verdenskjente stamfar Dark Ronald. Han er også i nær slekt med bl.a. Lady Killer, samt Rhytmical som har gjort stor suksess med den kjente amerikanske rytteren Nona Garson. Hingstens blodslinjer fører også til dressurhesten Rusty, som med sin rytter Ulla Salzgeber toppet World Cup rankingen i 2003. Hingsten er kåret bl.a. i Sverige og i Holland hvor han fikk utmerkelsen Champion.» 
  6. ^ «Joker-Nina med esset i ermet». www.hest.no (norsk). Arkivert fra originalen 12. april 2021. Besøkt 12. april 2021. «Hun er på det norske landslaget og har i en årrekke vært blant våre mestvinnende ryttere. De fleste forbinder henne med den sorte karismatiske hingsten Favoritas og den vakre muskuløse vallaken Blue Loyd. Nina har selv utdannet disse hestene for de store oppgavene. (---) I 2010 ble hun kåret til årets rytter på hestegallaen, og mottok også prisen som årets rytter fra Norges Rytterforbunds grenutvalg i sprang. Men det stopper ikke her. | Nina har hoppet seg elegant inn i historiebøkene med både Favoritas og Blue Loyd. Det første kapittelet ble skrevet i 2002 i belgiske Zangersheide. Da vant Nina og Favoritas bronsemedalje i det prestisjefylte ”Sires of the World”, VM for hingster.»