Nils Lid Hjort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nils Lid Hjort
Født12. jan. 1953Rediger på Wikidata (71 år)
BeskjeftigelseStatistiker, universitetslærer Rediger på Wikidata
FarJohan Hjort
NasjonalitetNorge
Medlem avDet Norske Videnskaps-Akademi
UtmerkelserSverdrupprisene (2013)

Nils Lid Hjort (født 12. januar 1953) er en norsk statistiker, og er siden 1991 professor ved Matematisk institutt, Universitetet i Oslo.

Hjorts forskning spenner vidt innen statistisk metodologi og anvendt sannsynlighetsteori, og han har levert viktige bidrag innen ikkeparametrisk og semiparametrisk Bayes-metodikk (Beta-prosesser), ikkeparametrisk regresjon og tetthetsestimering (lokal likelihood), modellvalg og modellblanding (the Focussed Information Criterion). En artikkel om frekventistisk modellblanding, med Gerda Claeskens som medforfatter, ble valgt ut som «Fast Breaking Paper in the Field of Mathematics» av Essential Science Indicators i 2005. Hjort ble valgt inn i Det Norske Videnskaps-Akademi i 1999. I 2013 ble han tildelt Sverdrupprisen som fremragende representant for statistikkfaget.

På den anvendte side viste Hjort i 1994 at det er en liten, men olympisk signifikant forskjell mellom siste indresving og siste ytresving for 500-meter skøytesprint, etter en systematisk analyse av resultater fra sprintverdensmesterskap på skøyter, hvilket betyr at den olympiske 500-meter har hatt et iboende urettferdighetstrekk siden 1924. Etter Hjorts arbeid og initiativ har de olympiske reglene blitt forandret, etter avgjørelser i den internasjonale skøyteunion og Den internasjonale olympiske komité; fra og med Nagano 1998 tilbakelegges sprintdistansen to ganger av hver løper, med én start i indre og en start i ytre bane.

Hjort har vært redaktør for de norske utgivelsene av «Don Rosa Archives».

Nils Lid Hjort er en av fem sønner av høyesterettsadvokat Johan Hjort og tegner Helga Lid; blant hans brødre er typograf og rock-historiker Christopher Hjort og jurist Johan Bernhard Iben Hjort. Hans bestefedre er høyesterettsadvokat Johan Bernhard Hjort og etnolog Nils Lid. Blant hans onkler og tanter er sosionom Wanda Hjort Heger, kjent for sin innsats for konsentrasjonsleirfanger under annen verdenskrig, lege Peter Hjort, pianist Kirsti Hjort, psykolog Haldis Hjort, programdirektør Otto Nes, samt musiker og programleder Thorleif Østereng; blant hans fettere og kusiner er forlegger og skribent Anders Heger, dommer Kim Heger, jurist og politiker Jens Johan Hjort, og fiolinist og dirigent Gottfried von der Goltz.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]