Nils Vibe Stockfleth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nils Joachim Christian Vibe Stockfleth
Nils Joachim Christian Vibe Stockfleth
Født 11. januar 1787
Fredrikstad
Død 26. april 1866
Sandefjord

Nils Joachim Christian Vibe Stockfleth (11. januar 1787 i Fredrikstad, død 26. april 1866 i Sandefjord) var en norsk prest, som utøvet kristen misjon blant samer.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han tjenestegjorde som offiser i den danske arméen i 1809, og deltok i krigen i Slesvig-Holstein og inngikk i 1814 som offiser i den norske arméen. I 1820 begynte han sine teologistudier. Etter å ha avlagt embedseksamen i 1825, ble han sogneprest i Vadsø. For å komme de nomadiske samer nærmere, lot han seg forflytte til Lebesby i 1828. Han var med til vinterbeitene og forrettet gudstjenester i telt på vidda, for «i alle deler leve som dem og vøre som en same både i tale og adferd».[1]

Han søkte avskjed som prest for å kunne få en friere stilling for å virke for samenes vel, ved å bl.a. utgi skrifter på deres eget språk. Stockfleth utarbeidet, med hjelp fra professorene Rask, Lönnrot og Castren, et nytt alfabet som bedre kunne uttrykke det samiske talespråket. Han fremmet i 1848 forslag om at alle prester som skulle gjøre tjeneste i Finnmark måtte avlegge eksamen i samisk.

Fra 1836 var han for det meste av tiden i Kristiania, hvor han underviste i samisk og finsk ved Universitetet i Oslo. I 1853 forlot han universitetet og hovedstaden, til fordel for Sandefjord. Stockfleth har skrevet flere lærebøker og religiøse skrifter på samisk.

Utvalgt bibliografi[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilde[rediger | rediger kilde]

  • Kvammen, Kåre: «Presten som nesten ble same» i Vår kirke i nord. Årbok for Hålogaland 1987
  • Nordisk familjebok

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kvammen s.24