Niels Kaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Niels Kaas

Niels Kaas (født 1534, død 29. juni 1594) var en dansk riksråd og kansler, som frem til sin død var leder for formynderregjeringen i Danmark-Norge under Christian IVs mindreårighet fra dennes tronbestigelse i 1588.

Han tilhørte adelsslekten Kaas (Kaas med sparren) og gikk på Viborg skole. I 1549 kom han til København, hvor han ble tatt opp i huset hos den kjente teologen Niels Hemmingsen. På en lengre utenlandsreise i Wittenberg stiftet han bekjentskap med Philipp Melanchthon.

Hjemme i København ble han i 1560 ansatt i kanselliet, hvor han utmerket seg med sine solide kunnskaper. I 1573 ble han utnevnt til kansler. Han fikk stor innflytelse på kulturlivet, og var en ivrig støttespiller for Københavns Universitet og vitenskapen. Utenrikspolitisk arbeidet han for et fredelig forhold til Sverige.

«Ved Niels Kaas' dødsleje» av Carl Bloch, 1880

Da Frederik II døde i 1588, ble Niels Kaas leder av formynderregjeringen. På sitt dødsleje i 1594 kalte han den unge kong Christian IV til seg for å gi ham gode råd om regjeringens utførelse. Især understreket han vigtigheten for Danmark av å ha en sterk flåte.

Litteratur[rediger | rediger kilde]