Niels Griis Alstrup Dahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For andre personer med samme og lignende navn, se Nils Alstrup Dahl
Niels Griis Alstrup Dahl
Født14. mars 1778[1][2]Rediger på Wikidata
Kvinnherad
Død4. aug. 1852[3][1][2]Rediger på Wikidata (74 år)
Eivindvik
BeskjeftigelsePrest, politiker Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetNorge
Medlem avDet Kongelige Norske Videnskabers Selskab

Niels Griis Alstrup Dahl (født 14. mars 1778 i Kvinnherad, død 4. august 1852 i Eivindvik) var en norsk prest, opplysningsmann, politiker og stortingsrepresentant. Han var også den første ordføreren i Gulen kommune, daværende Evenvig prestegjeld. Dette vervet hadde han fra 1837 til 1848. I 1838 ble han også valgt til den første med et verv tilsvarende fylkesordfører i Sogn og Fjordane.

Dahl ble cand.theol. i 1800, og var kapellan i Eivindvik prestegjeld fra 1804 og sokneprest fra 1807. Fra 1823 var han prost i Ytre Sogn prosti.

Opplysningsprest[rediger | rediger kilde]

Prestegården i Eivindvik
«Herresalen»

Niels Griis Alstrup Dahl var en svært aktiv opplysningsprest og satte i gang flere prosjekter, ofte for egen lomme. I 1814 fikk han organisert vekselsbruk i hele prestegjeldet. Dette var lenge før vekselbruk ble vanlig i resten av landet. Han fikk bøndene til å variere hva de dyrket på de ulike jordene og teigene, og på den måten ble avlingene øket.

Som ordfører fikk han i 1839 kommunestyret med på at bønder som var forlovere for menn uten arbeid, pliktet å skaffe denne en husmannsplass.

Dahl fikk innført fastskole flere plasser i Gulen, og drev privatskole og bygde et skolehus for sine egne penger. Han fikk også bygd veier mellom flere bygder i kommunen.

I 1827 sørget han for at en av bygdens kvinner ble utdannet til jordmor. Hun ble tilsatt som den første jordmoren i ytre Sogn. Selv hadde Dahl gode medisinkunnskaper, og satte i gang en av de første koppevaksinasjonene i hele landet. Ingen fikk konfirmere seg hos Dahl uten å legge fram attest på at de var vaksinert mot kopper.

For å motvirke alkoholisme kjøpte han de to skjenkesteder i kommunen i 1827 og 1840. Den ene gjestgiveren fikk i 1847 kjøpe stedet tilbake, mot at han forpliktet seg til bare å selge alkohol til folk som ikke kom fra kommunen.

I 1829 ble han medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim. I deres tidsskrift publiserte han to artikler om Gulatinget: «Om beliggenheden af det gamle Gaulom» og «Hvor blev Gulathingsloven given og hvor haar Gulathing staaet?».

Prestegårdsarbeid[rediger | rediger kilde]

Dahl la ned et stort arbeid på prestegården i Eivindvik. Han gjennomførte dreneringsarbeid og prøvde ut nye plantesorter. I tillegg fikk han bygd et to kilometer langt steingjerde rundt markene. Dette gjerdet står fremdeles. I 1819 fikk han bygd den staslige prestegården i Eivindvik. Han bygget også «Herresalen» som var kommunehus i Gulen og nå blir brukt til bibliotek. Mot sjøen bygde han en kai som går under navnet «prestekaien» og videre en forseggjort trapp til kirken. Han bygde også et hus i 1814 i Fonnevik som skulle tjene som mal for bøndenes hus. I begynnelsen bodde han selv i huset. Dette ble senere den første faste skolen i ytre Sogn. Det er satt opp en minnestøtte over Niels Griis Alstrup Dahl i Eivindvik som er laget av Elisabeth Steen.

Stortingsmann[rediger | rediger kilde]

Dahl representerte Nordre Bergenhus Amtstortinget høsten 1814 og var en av fem som stemte imot unionen med Sverige. Han var også stortingsrepresentant i 1827, 1828 og 1830.

Han ble i 1825 tildelt Medaljen for borgerdåd for sitt omfattende arbeid i Eivindvik prestegjeld. Han ble også hyllet av Henrik Wergeland i diktet «Eivindvig» etter at Wergeland hadde vært på besøk hos Dahl i prestegården i Gulen.

Medens svarte Myr forgyldes,
Templet -- hør! -- af Toner fyldes.
Det er Englevingers Klang,
dem han ud af Kofter spiler:
Brød af Steen og Aand af Striler
Dahl i Eivindvigen tvang.

«Eivindvig» vers 8.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, oppført som Nils Griis Alstrup Dahl, Store norske leksikon-ID Nils_Griis_Alstrup_Dahl[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Nils Niels Griis Alstrup Dahl, Norsk biografisk leksikon ID Nils_Dahl, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Stortinget og statsraadet: 1814–1914. B. 1 D. 1 : Biografier A-K, side(r) 184[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kleiva, Ivar; Gulen i Gammal og ny tid, Gulen kommune 1996

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for politikerdatabaser i Wikidata
  • (no) Oppføring i NRKs fylkesleksikon
Forgjenger:
 — 
Ordfører i Gulen kommune
Etterfølger:
 Rogn P. Haugland