Nicolas Rolin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nicolas Rolin
Fødtca. 1376[1]Rediger på Wikidata
Autun
Død18. jan. 1462Rediger på Wikidata
Autun
BeskjeftigelseMesén, diplomat Rediger på Wikidata
Embete
  • Chancellor of Burgundy Rediger på Wikidata
EktefelleGuigone av Salins
BarnJean Rolin
NasjonalitetHertugdømmet Burgund
Våpenskjold
Nicolas Rolins våpenskjold

Nicolas Rolin (født ca. 1376, død 18. januar 1462) var en fremtredende skikkelse i hertugdømmet Burgund og i Frankrike på 1400-tallet. Han var kansler for Filip den gode av Burgund i 40 år, og spilte en viktig rolle i europeisk politikk og kultur i denne perioden.

Nicolas Rolins sønn Jean Rolin skulle for øvrig også komme til å spille en betydelig rolle, både som biskop og senere kardinal i den katolske kirke, og som kunstmesén.

Politisk aktør[rediger | rediger kilde]

Som kansler for Filip den gode av Burgund gjennom 40 år var Nicolas Rolin sentral i det politiske maktspillet i Europa. Blant annet øvet han viktig innflytelse på hundreårskrigens forløp.

Grunnlegger av hospitalet i Beaune[rediger | rediger kilde]

Sammen med sin tredje kone Guigone de Salins grunnla Nicolas Rolin et hospital i byen Beaune i det daværende Burgund. Hospitalet var unikt for sin tid fordi det tilbød gratis pleie til fattige trengende. Det antas at Guigone de Salins var den av ektefellene som gikk i bresjen for såvel sykehuset som andre veldedige gjerninger. Hospitalet i Beaune tok imot sin første pasient i 1452. Det var i drift helt frem til 1900-tallet, da det ble bygget et nytt sykehusanlegg ved siden av det gamle. Den opprinnelige bygningen er i dag et museum.

Kunstmesén[rediger | rediger kilde]

Nicolas Rolin bestilte en rekke kunstverk fra tidens fremste malere. Som skikken var på hans tid, lot han seg portrettere i flere av de verkene han bekostet, og mange av disse verkene eksisterer den dag i dag. Jan van Eyck og Rogier van der Weyden er eksempler på kunstnere som utførte bestillingsverk for Nicolas Rolin.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]