Nicholas Shi Jingxian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nicholas Shi Jingxian
Født3. des. 1921Rediger på Wikidata
Zhecheng
Død16. sep. 2009Rediger på Wikidata (87 år)
Shangqiu
BeskjeftigelseKatolsk prest (1948–), katolsk biskop (1991–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1991–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetKina

Nicholas Shi Jingxian (født 3. februar 1921 i She-Liou-Lu i Henan i Kina, død 16. september 2009 i Shangqiu i provinsen Henan i Kina) var katolsk biskop i bispedømmet Shangqiu i Folkerepublikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var augustinerrekollekt, skjønt opprettholdelse av medlemskap av en internasjonal katolsk presteorden var ulovlig i Folkerepublikken Kina.[trenger referanse]

Spanske misjonærer fra augustinerrekollektene kom til Kina i 1923, men deres utenlandske medlemmer ble utvist i 1950-årene, kort etter at Folkerepublikken Kina ble etablert i 1949.

Prest[rediger | rediger kilde]

Nicholas Shi Jingxian ble presteviet 29. juni 1948 i Süchow, året før kommunistenes seier under den kinesiske borgerkrig. Han ble utnevnt til biskoppelig vikar, men ble etter kort tid forbudt utøvelsen av pastorale oppgaver. Han ble da oculist, men ble så sendt til en laogai-teglsteinsverk i 1958.

Under kulturrevolusjonen satt han fengslet i to år.[trenger referanse] Etterpå bodde han sammen med sin mor, som var blitt enke, under miserable forhold, og led under myndighetenes og fiendtlig innstilte naboers forakt.[trenger referanse] Han underviste i engelsk fra 1979 til han gikk av i 1986. Da kunne han gjenoppta sitt prestelige virke i bispedømmet.

Han forsøkte å gjenoppta kontakten med sine medbrødre i augustinerordenen utenfor Kina tidlig i 1980-årene, da regjeringen tillot at religiøst virke skulle få gjenopptas. Han var usikker på om ordenen overhodet eksisterte lenger – under den psykiske tortur han var blitt utsatt for tidligere var han blitt fortalt at ordenen var helt borte.[trenger referanse] Og augustinerne i utlandet hadde heller ingen anelse om deres kinesiske medlemmer var i live. Da kontakten kom i stand, var det til stor overraskelse for begge parter.

Biskop[rediger | rediger kilde]

I 1991 ble Shi hemmelig bispeviet som første kinesiske biskop av Shangqiu.

I 1996 bispeviet biskop Shi hemmelig sin ordensmedbror Joseph Wang Dianduo til undergrunnsbiskop av Heze i naboprovinsen Shandong.

Biskop Shi var undergrunnsbiskop, men Kristi himmelfartsdag den 13. mai 1999 ble han også anerkjent – og formelt innsatt i katedralen – som myndighetsgodkjent biskop av Shangqiu. Før han kom opp til «overflaten» hadde han innhentet tillatelse til dette fra Pavestolen. Han ble dermed den andre biskop i provinsen Henan som hadde offentlig godkjenning – de fleste av de da syv biskopene i Henan tilhørte undergrunnskirken. Han antok at det dermed ville bli lettere å få tilbakeført konfiskert tidligere kirkelig eiendom, slik at det skulle gå bedre med utviklingen av det kirkelige liv.[trenger referanse] I Shaoqiu ledet han en kirke som bare disponerte over to kirkebygninger og hadde tre eldre prester. Ved sin død hadde bispedømmet ni prester – alle med bånd til augustinerne -, hvorav tre var til videreutdannelse i Spania.[trenger referanse] Bispedømmet hadde om lag 20.000 katolikker i Shangqiu og to omliggende distrikter og seks fylker.[trenger referanse] Det har 30 kirker.[trenger referanse]

Fra mai 2008 og til sin død var biskopen syk og sengeliggende. Han led også av Parkinsons, Alzheimers og av hjertesykdommer i sine siste leveår.[trenger referanse]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ shiji, lest 24. november 2021