Nicholas Bullen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nicholas Bullen
Født1968Rediger på Wikidata
Coventry
BeskjeftigelseMusiker, sanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetStorbritannia
Musikalsk karriere
KallenavnNic, Nik Napalm, Nicholas James Bullen, Nick Bullen
SjangerPunk rock
Grindcore
Metal
Industrial metal
Electronica
InstrumentVokalist, gitar, Bass
Aktive år1980 - i dag
PlateselskapMonium
Nettstedmonium.org.uk
Ensemble(r)
Black Galaxy
Migrant
Photon Hex
Alienist, etc.
Tidligere band
Napalm Death (1981-1987)
Final (1983)
Scorn (1991 – 1995)

Nicholas Bullen (født 1968 i Coventry, England) er en av grunnleggerne av bandet Napalm Death, bandet som krediteres for å ha dannet grindcore-sjangren, som smelter sammen elementer av ekstrem metal og punk rock.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Nicholas James Bullen (Nic) har hatt en variert historie som musiker innen det brede emnet eksperimentell musikk.

Nicholas Bullen (Nik Napalm) grunnla Napalm Death sammen med Miles Ratledge (Rat). Duoen hadde jobbet sammen med flere fanzines og lekt sammen i flere «soveroms-band» fra 1980 av, og de dannet den første line-up'en av Napalm Death på slutten av 1981 (da de var 13 og 14 år gamle).

Bullen var til og begynne med vokalisten i gruppen. Senere begynte han å spille bass, spesielt etter at Justin Broadrick (fra Godflesh og Jesu) ble invitert til å bli med i bandet på gitar i 1985. Bullen hadde tidligere arbeidet med Broadrick i power electronics-prosjektet Final i 1983. Bullen forlot Napalm Death på slutten av 1986 (etter å ha spilt inn A-siden på bandets debutalbum Scum, som er kreditert som utgivelsen som startet Grindcore-sjangeren) på grunn av økende misnøye med gruppens musikalske retning. Han ønsket også å konsentrere seg om sine universitetsstudier innen engelsk litteratur og filosofi.

Bullen ble invitert til å bli med Mick Harris (også et tidligere medlem av Napalm Death) i gruppen Scorn i 1991. Dette var et mere eksperimentelt prosjekt som beveget seg bort fra medlemmenes tidligere arbeid, for å utforske mørke, breakbeat-drevne, rytmiske mantra informert av avant-garde moderne komposisjon, de reflektive rom til dubbing og mørke ensformige bass-drevet ambience. Kjerneduoen utga tre album på Earache, sammen med et antall 12" singler med radikalt dekonstruerte remikser av albummateriale og opptredener på samlealbum (inkludert Isolationism og Macro Dub Infection i Virgin Ambient-serien). Gruppen utga også et album med remikser med artister som Bill Laswell, Scanner, Coil og Autechre, og spilte inn to sessions for John Peel's radioshow. Gruppen hadde nærmest en svingdør-besetning av midlertidige medlemmer, inkludert Paul Neville (Godflesh) og James Plotkin (OLD, Khanate) i en ekstrarolle som gitarist. Bullen forlot gruppen i mars 1995.

Bullen fortsatte å være involvert i andre prosjekter mens han var med i Scorn. Han arbeidet med avant-garde techno-gruppen Germ, det eksperimentelle lydbilde-prosjektet Umbilical Limbo og utga materiale under sitt eget navn, inkludert et album kalt Bass Terror, med bassisten og avant-garde produsenten Bill Laswell.

Bullen var stille mesteparten av det neste tiåret (under denne tiden skaffet han seg enda en universitetsgrad, i datavitenskap) før han vendte tilbake til live-opptredener i 2003 med den eksperimentelle elektroniske gruppen Black Galaxy. Black Galaxy benytter et bredt utvalg av instrumentering (inkludert laptop, tonegeneratorer, bordgitar, og forsterkede objekter) for å smelte sammen rytmiske pulser med dype basstoner og abstrahert lyd. De lager også satellittarbeider relatert til ikke-rytmiske lydfelt, live improvisert film-soundtracking, og vanlig arbeid sammen med elektro-akustiske musikere kREEPA. Gruppen har spilt ved blant annet Sonar (Barcelona), Supersonic festival og Sonic Arts Network Expo. Bullen deltar også i et antall andre samarbeidsprosjekter som hovedsakelig er fokusert på live-opptredener og improvisasjon (inkludert Photon Hex-ensemblet og den elektro-akustiske improvisasjonstrioen Migrant), og opptrer solo (som Alienist og under sitt eget navn).

For å utvide dette arbeidet opprettet Bullen plateselskapet Monium i 2006, med det for øye å bringe sammen et løst kollektiv av artister interessert i å utforske (analog / digital, improvisasjon / komposisjon, opptreden / innspilling) innen lyd, film og tekst.

Bullen's arbeid innen lydkunst har omfattet lydinstallasjoner, lyddesign for radiobasert kunst, å skrive om bruken av stemme i musikk og kunst, en rundreise til kinoer for å lage improviserte lydresponser til viktige stykker experimentell film, forelesninger, og samarbeid med kunstnere som Mark Titchner og Mark & Stephen Beasley på mange forskjellige steder (inkludert Tate Britain, Art Basel, Schirn Kunsthalle (Frankfurt), ICA, Arnolfini Gallery, Ikon Eastside, City Projects og New Art Gallery Walsall).

Han har sin base i Birmingham i England.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]