Nguyễn Khánh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nguyễn Khánh
Født8. nov. 1927[1]Rediger på Wikidata
Tra Vinh
Død11. jan. 2013[1]Rediger på Wikidata (85 år)
San Jose
Diabetes
BeskjeftigelseDiplomat, politiker, militært personell Rediger på Wikidata
Embete
  • Government of Free Vietnam
  • Prime Minister of the Republic of Vietnam Rediger på Wikidata
Utdannet vedU.S. Army Command and General Staff College
École spéciale militaire de Saint-Cyr
EktefelleMadame Khánh
Partipartiløs
NasjonalitetVietnam
TroskapViet Minh Viet Minh
Vietnam Frankrike
Staten Vietnam
Sør-Vietnam
Tjenestetid19451964
Militær gradGeneral
Enhet Sør-Vietnams hær
IMDbIMDb

Nguyễn Khánh (født 8. november 1927 i Trà Vinh i Mekongdeltaet, død 11. januar 2013[2] i San Jose, California) var en general i Sør-Vietnams hær (ARVN) og president og statsminister i Sør-Vietnam i en overgangsperiode fra januar 1964 til februar 1965.

Han deltok i en rekke kupp og kuppforsøk fra 1960. Blant annet avsatte han kuppmakeren mot Ngô Đình Diệm, sjefen for ARVN general Dương Văn Minh. Etter at han selv ble avsatt i 1965, måtte han reise i eksil. Han hadde da vært lenge i strid med amerikanerne, særlig den amerikanske ambassadøren Maxwell D. Taylor.

Han ble general allerede i 1960, da han var 33 år og ble stabssjef for Sør-Vietnams hær. I november samme år hjalp han president Diệm å slå ned et kuppforsøk fra fallskjermstyrkenes side, men ble beskyldt for å være litt for passiv til det ble klart at Diệm hadde fått overtaket. I 1963, etter at Diệm var avsatt og drept i et kupp ledet av Dương Văn Minh, ble Khánh forflyttet til det nordlige Sør-Vietnam da han ikke ble vurdert for å være helt pålitelig av det styrende generalene.

Han kom imidlertid tilbake i et nytt kupp i januar 1964 mot Minh, hvor han plasserte seg som ny statsminister, men Minh ble på grunn av sin folkelige popularitet beholdt som statsoverhode. Han møtte imidlertid stadig motstand fra særlig buddhistiske miljøer, og prøvde å få støtte her ved å spille katolske generaler mer utover sidelinjen. Dette førte til at flere av disse, blant dem Nguyễn Văn Thiệu ble stadig mer fiendtlig innstilt til ham og det ble et kuppforsøk mot ham i september 1964, hvor Khánh i første rekke ble reddet av buddhistiske generaler, som Nguyễn Chánh Thi, og sjefen for luftforsvaret,Nguyễn Cao Kỳ.

Hans sterke anti-kommunistiske retorikk hadde tidlig skaffet ham amerikansk støtte, men han ble etter hvert ansett for å være upålitelig. Amerikanerne, gjennom ambassadør Taylor presset på at det skulle bli innsatt sivilt styre. Da det ikke nyttet, oppmuntret de til at Khánh skulle bli fjernet, og på andre forsøkt lyktes dette, og Thi og Kỳ ble de ledende personene i det nye styret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Nguyen Khanh, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Nguyen-Khanh, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ BBC nyhetsmelding (vietnamesisk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]