Ngô Quang Trưởng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ngô Quang Trưởng
Født13. des. 1929Rediger på Wikidata
Vietnam Kien Hoa i Mekongdeltaet
Død22. jan. 2007Rediger på Wikidata (77 år)
USAs flagg Fairfax i Virginia
Kreft
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetVietnam
TroskapSør-Vietnam
Tjenestetid19541975
Militær gradGeneral
Enhet Sør-Vietnams hær
Deltok iVietnamkrigen

Ngô Quang Trưởng (født 13. desember 1929 i Kien Hoa i Cochinkina, Fransk Indokina, død 22. januar 2007 i Falls Church, Fairfax i Virginia) var en general i Sør-Vietnams hær (ARVN). Han er ansett som den mest kompetente og ærlige offiseren på sørvietnamesisk side under Vietnamkrigen.[1][2]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Trưởng kom fra en relativt velstående familie i Mekongdeltaet og tok videregående utdannelse ved den franske skolen i Mỹ Tho.

Etter gjennomført videregående utdannelse, begynte han på Thủ Đức offiserskole i Saigon. Da Republikken Vietnam ble opprettet i 1954 ble fenrik Trưởng med i 5. fallskjemsbataljon som troppleder. Under oppstanden fra Binh Xuyen i 1955 om kontrollen over Saigon og omkringliggende områder, gjorde han seg bemerket og ble forfremmet til løytnant.

Vietnamkrigen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Vietnamkrigen

I 1964 ble han utnevnt til major og sjef for 5. fallskjemsbataljon og ledet et angrep mot et FNL-hovedkvarter. Hans omdømme for tapperhet, ærlighet og rettferdighet ble lagt merke til i Saigon. I 1965 ble han som følge av sin opptreden og håndtering av et angrep mot en FNL-base utnevnt til oberstløytnant og dekorert. Han ble deretter utnevnt som stabssjef for sin brigade.

Under et buddhistisk opprør i Huế i løpet av våren 1966 ble Trưởng (som selv var buddhist) fungerende sjef for den 1. divisjon for å slå ned på opprøret. Han utførte oppgaven så godt at Saigon gjorde denne utnevnelsen permanent og han sørget for å ruste opp divisjonens moral og effektivitet.

Utdypende artikkel: slaget om Huế

Under Tết-offensiven ledet han forsvaret av Huế, og vant her en viktig seier. Her var det heftige kamper mellom Trưởngs styrker og de nordvietnamesiske styrene i ni døgn. Amerikanerne deltok først fra den 7. februar med under 2 500 mann fra US Marines, for å støtte de sørvietnamesiske styrkene.[3] Trưởng forble i kommandoen over den 1. divisjon i Huế fram til 1970, da han ble leder av den 4. taktiske kommandoen i Mekongdeltaet.

Under påskeoffensiven i 1972 overtok han ansvaret for det nordlige frontavsnittet etter at Quảng Trị-provinsen falt 2. mai, og klarte igjen å forsvare Huế og senere gjenerobre Quảng Trị.

Ved krigens slutt var han generalløytnant.

Etter Vietnamkrigen[rediger | rediger kilde]

Han emigrerte til USA under Saigons fall. I 1983 ble han amerikansk statsborger og arbeidet blant annet i ti år som dataanalytiker for de amerikanske veimyndighetene til han ble pensjonist i 1994.

Han døde av kreft i 2007.

Dyktighet[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske øverstkommanderende i Vietnam i perioden 1968 til 1972, general Creighton Abrams hevdet at Trưởng hadde kompetanse til å ha kommandoen over en amerikansk divisjon[1][2], og den amerikanske hærsjefen Bruce Palmer karakteriserte ham i boken The 25-Year War som «probably the best field commander in South Vietnam»[2]

Norman Schwarzkopf, som tjenestegjorde i Vietnamkrigen, karakteriserte Trưởng som «the most brilliant tactical commander I'd ever Known».[1] Da han overtok kommandoen for det nordlige frontavsnittet under påskeoffensiven, bidro dette til å berolige de panikkslagne flyktningstrømmene og dette gjorde at at han ble istand til å omgruppere forsvaret.[1]

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Trưởng skrev flere historieverker som omhandler ulike aspekter av Vietnamkrigen, hovedsakelig for den amerikanske hærens Center of Military History, blant annet:

  • «The Easter Offensive of 1972» (1979) lenke nedenfor
  • «RVNAF and US Operational Cooperation and Coordination» (1980)
  • «Territorial Forces» (1981).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Patricia Sullivan, Washington Post
  2. ^ a b c HistoryNet
  3. ^ Liên Thành. Biến động miền Trung. 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]